06 Temmuz 2020

KRONOS

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden KHK’lı doktor Haluk Savaş’ın yaşadıklarını Meclis Adalet Komisyonu’nda dile getirdi, “Haluk Hoca artık bu dünyada Ak Parti ile hesaplaşamayacak, öteki dünyada bu zulmün hesabını sizlerden soracak” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Komisyonu’ndaki konuşmasında Baro Kanunu’na eleştirilerinin yanısıra geçtiğimiz günlerde yakalandığı kanser nedeniyle hayatını kaybeden KHK’lıların sesi konumundaki Doktor Haluk Savaş’ın yaşadıklarını da gündeme getirdi.

ÇOK NİTELİKLİ BİR PSİKİYATRİ PROFESÖRÜYDÜ’  

Haluk Savaş’ın ‘bomboş gerekçelerle’ ihraç edildiğini’ kaydeden Gergerlioğlu, “Kendisi makalelerine 5 bin makaleden atıf alan çok nitelikli bir psikiyatri profesörüydü, üretken, çok zeki bir insandı ve bu insan boş gerekçelerle ihraç edildi, ardından cezaevine atıldı ve kahrından pankreas kanseri oldu. Bitmedi bir müddet cezaevinde yattıktan sonra ‘Pardon’ dendi, cezaevinden çıktı, mahkemede beraat aldı ama hastalığı devam ediyordu; bu seferde dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan pasaport yasağıyla karşılaştı, üç yıl bir ülkede pasaport idari yasağı olur mu? Oluyor işte” ifadelerini kullandı.

“MERİÇ’TE BOĞULMAYACAĞIM, MÜCADELE EDECEĞİM DEDİ”

Haluk Savaş’ın yurt dışına gitmek durumunda olduğunu kaydeden HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Yasaktan dolayı uzun müddet gidemedi, mücadele etti, en sonunda oturdu, Twitter’a şunu yazdı: ‘Ceberut devletle uğraşmak Azrail’le uğraşmaktan çok daha zor bir şeymiş.’ Bu cümle hemen her kesimin vicdanını sızlattı, toplum ayağa kalktı, sosyal medya ayağa kalktı; gecenin on birinde hocayı Adana Nüfus Müdürlüğü çağırdı ‘Hocam pasaportunu verelim’ dediler. Hoca azmiyle, mücadelesiyle bu cümleyi yazmasa pasaportunu alıp yurt dışına gidemeyecekti ve gidemeyen binlerce kişinin gidememesi dolayısıyla öldüğünü de çok iyi biliyorum. Hoca gitti, kimisi dedi ki: ‘Bu adam KHK’lidir, yurt dışına kaçar, şöyle, böyle…’ Aylarca böyle diyorlardı. Hoca tedavisini oldu, geldi. Arkadaşları onu Adana Havaalanı’nda törenle karşıladı ve o gözyaşları içinde şunu söyledi: ‘Meriç’te boğulmayacağım, ben bu ülkeye geri döneceğim, bağıra bağıra olsa da bu topraklarda öleceğim ve bu zulmü kimin yaptığını herkes bilecek.’”

“ÖTEKİ DÜNYAYA İKTİDARINIZDAN ALACAKLI GİTTİ”

Haluk Savaş’ın emekli ikramiyesinin bile verilmediğini hatırlatan Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekli oldu ama iktidarın öylesine bir kin ve nefret duygusu vardı ki hocanın emekli ikramiyesini vermediler bu sefer. ‘Git, mahkemeden al’ dediler. Binlerce kişiye böyle yapıyorlar, vermiyorlar, ‘Git mahkemeye’ diyorlar; bir kısmı gitmiyor, giden de bir iki yıl sürünüyor. Hoca gitti mahkemeye ama hâlen, iki yıla yakındır mahkeme sonuçlanmadı ve vefat etti. Öteki dünyaya iktidarınızdan alacaklı gitti arkadaşlar, hakkını haram ederek gitti. Artık bu dünyada sizinle hesaplaşamayacak, öteki dünyada sizinle hesaplaşacak ve bu zulmün hesabını sizlerden soracak. Beraat etmiş bir insana kin ve nefret duygularıyla sonuna kadar kötülük yapıyorsunuz. Türkiye’nin 1’inci sıradaki bir psikiyatristi bu ve sonunda da emekli ikramiyesini vermeme gibi bir hadise vuku buluyor.”

Yorumlar