27 Şubat 2023

Zana TV

Son 100 yılın en büyük felaketi ile karşı karşıyayız Afet en az zararla giderilebilirdi! Deprem nedeniyle oluşan enkaz, çöküş tablosu iktidarın zaten manevi olarak oluşturduğu enkaz tablosunun maddi olarak tamamlanması oldu ve insanımızın üstüne yıkıldı!

Adıyaman’da kimi binaların sıvasının bile dökülmediğini tek bir çatlak olmadığını gördüm! Kimi binalar da tuzla buz olmuş! Deprem değil ihmal, yolsuzluk öldürür! Her farklı kesimden insanlar Malatya’da, Adıyaman’da “İlk 3 gün devlet yoktu.” diyor!

İlk 3 gün çok büyük bir gecikme var! Enkazın başında insanlar ses geldiklerini söylediler! Betonları kaldıramadıklarını, ekipmanların olmadığını ve “Biz kendi kendimize kaldık. Devlet yoktu.” dediler. Çevre illerden gelen gönüllüler yardımcı olmuşlar!

Depremin 2. günü Malatya’daydık az çok arama kurtarma çalışmaları başlamıştı ama Adıyaman’ın il merkezinde 3500’e yakın bina yakılmış, 10500’de daireler yıkılmış, 3. sırada yıkımın olduğu kent! Hatay, Maraş, Adıyaman, Malatya en çok yıkımın olduğu iller!

Yavaş yavaş uyuz ve bit vakaları görülmeye başlanmış! Çadırlar yeterince ısınmıyor! Çadır bölgeleri çamur içinde kalabilir! Çadır eksik ama bu kış koşullarında çadır sağlıklı değil, konteyner temin edilmeli! Maraş, Hatay, Adıyaman’da barınma 1. sorun!

Bölgeye sosyal ve psikolojik destek uzmanlarının gitmesi gerekiyor! AKP iktidarı geç kalmış bir durumda, devletin sınıfta kaldığının, milletin sınıfı geçtiğini ve insanların büyük taktirini kazandığını görüyoruz!

Bir köyde amca: “8. gün enkazın altından çıktım. Vekilim benim takma dişim vardı, enkazın altında baktım tüm yakınlarım ölmüş, depremde uyanıktım. Takma dişimi çıkardım, idrarımı yaptım ve içtim o şekilde hayatta kaldım.” dedi gözyaşları içinde!

Ankara’ya 700 bin insan geldi! Depremzedesiniz cebinizde 5 kuruş yok kiralar almış başını gitmiş! Ev yapacağını söylüyorlar, Adıyaman Samsat’ta olan depremde 1 yıl içinde bitireceğiz demişler 6 yılda bitirememişler!

@drfahrettinkoca Adıyaman’da sular akmıyor neyin dezenfeksiyonunu yapmış! Olmayan suyun dezenfeksiyonunu mu yaptın? @murat_kurum Adıyaman’da bir sürü yeni bina yıkılmış durumda, söylediğin gibi ’99 öncesi binalar değil yıkılanlar!

Bakanlar istifa edeceklerine pişkin açıklamalar yapıyorlar! İstifa edin, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına, on binlerce insanımızın hayatını kaybetmesine neden oldunuz! İktidar bir miktar çadır kent yaptı ama yeterli değil! Eksikler var!

Yorumlar