19 Mart 2020

Gazete İstasyon / Faruk BALIKÇI

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Koronavirüs nedeniyle, haklı olarak en fazla panik içinde tutuklu yakınlarının olduğunu vurgulayarak, cezaevlerinde tutuklu ve mahkûm 3 bin çocuk, 800’den fazla 0-6 yaş arası bebek, 11 bin kadın ve 10’da hamile kadın bulunduğunu söyledi.

Son dönemde korona virüs nedeniyle sık sık gündeme gelen cezaevleriyle ilgili gelişmeleri yakından takip Gergerlioğlu, gazeteistasyon’a konuştu. Gergerlioğlu, cezaevlerinde sıkıntılı bir durum yaşandığını bunu yakından takip ederek raporladıklarını söyledi. Gergerlioğlu, şunları söyledi:

DURUM KÖTÜ:

Cezaevleri çok kötü bir durumdadır. İçeridekiler bunu anlatıyor. Ama iktidar, bunu göstermemeye çalışıyor. Ana akım medya da gizliyor. Ancak, bu kötü durum raporlarımıza yansıyor.

3 BİN ÇOCUK VAR:

18 yaş ve altı, 3 bin tutuklu ve mahkûm çocuk, 800’den fazla 0-6 yaş arası bebek, bunların 200’ü ise 0-1 yaşında, 11 bin kadın, tahminen 10 civarında da hamile kadın cezaevlerinde bulunmaktadır. Türkiye’de 5 kent merkezinde test yapıldığı için, cezaevlerinde tetkik imkanı yok. Bu nedenle, virüs vakası bildirilmedi. Önemli şikâyetler geliyor. Vaka olabileceğini düşünüyorum. Çünkü test yapılmıyor. Amatör usullerle takip ediliyor. Cezaevlerinde de karantina nedeniyle 7 kişilik koğuşlarda 45 kişi kalıyor.

GEÇER DİYORLAR:Almanya ve İngiltere en kötü tablo üzerinden hareket ederek, karar alıyor. Ama yetkililer, ‘2 haftada atlatabileceğimizi’ söylüyor. Bu iş, cezaevlerinde 2 haftalık görüş yasağıyla olmaz. Enfeksiyon mutlaka bulaşır. Bazı ülkeler cezaevlerini boşalttı. Cezaevleri ile ilgili yasa teklifi üzerinden çalışma yapılarak adli, siyasi ayrım yapılmadan hareket edilmeli. Bir an evvel, tahliyelerin olması gerekiyor. Tutuklu yargılamalar, tutuksuz yargılanmalı. Aksi takdirde Türkiye’yi karanlık bir tablo bekliyor.’’

Yorumlar