13 Şubat 2020

Gazete Rüzgarlı

Cemgazi Yoldaş

TBMM Genel kurulunda konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Trump’ın Kudusü İsrail’e teslim ederek, Filistinli mülteciler meselesini çözümsüzlüğe ittiğini ifade etti.

Dün (12 Şubat) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan genel kurulunda HDP adına konuşma yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Trump’a yönelik tepkileri dile getirdi. Gergerlioğlu, Trump’ın planının Birleşmiş Milletler kararına aykırı olduğunu belirterek, “Kudüs’ü İsrail’e teslim ediyor ve maalesef, Filistin devletinin kuruluşunu zorlaştırıyor ve en önemlisi, Filistinli mülteciler meselesini çözümsüzlüğe itiyor” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu konuşmasında, Kudüslü Filistinliler statüsünün İsrail tarafından azaltılmaya çalışıldığını kaydetti. Gergerlioğlu, “Kudüs’te olmak kolay değil, Kudüslü Filistinliler statüsünü her gün daha da kısmaya çalışmakta, çeşitli gerekçelerle Kudüslüleri cezalandırmaktadır. Filistinliler çeşitli yollarla Kudüs’ten uzaklaştırılmaktadır” dedi.

Geçersiz “One Minute” tepkisi

Gergerlioğlu yaptığı konuşmada “one minute” tepkisini hatırlattı ve “Buna karşı ‘one minute’ diyen, meydanlarda kükreyen iktidar ne yapıyor? Sayın Erdoğan ne yapıyor?” sorusunu yöneltti. 2009 yılında meydana gelen Gazze Katliamı’ndan 2019 yılına kadar geçen 10 yılda, İsrail-Türkiye ticaret hacminin büyümesine dikkat çeken Gergerlioğlu “ticari anlaşmalar güya iptal edilecekti; 2,6 milyar dolardan 6 milyar dolara çıkmış” ifadelerini kullandı.

“İktidarın ciddi bir planını göremedik”

Gergerlioğlu iktidarın politikalarına yönelik eleştirerek, “İktidarın Trump planıyla ilgili ciddi herhangi bir diplomatik adımını görmedik, lafta birtakım sözler var, ciddi bir şey yok” dedi. Gazze katliamında sorumluların yargılanmasının AKP tarafından engellendiğini belirten Gergerlioğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bundan cesaret alan İsrailliler, Mavi Marmara’da 10 vatandaşımızı katletti. Daha sonra mesele bir anlaşmayla bitirildi. Neydi o anlaşma? İşte, bakın, anlaşma burada, 20 milyon dolara Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik yetkisi ayaklar altına alındı, yargı baypas edildi ve 20 milyon dolardan tek bir kuruş daha fazla isteyemezsiniz diyor anlaşma.”

Gergerlioğlu ayrıca, Erdoğan’ın 2005 yılında aldığı Yahudi Cesaret Ödülü’nü hatırlatarak, “Gazze’ye, Mavi Marmara’ya rağmen Yahudi Cesaret Ödülü’nü iade etmeyen bir Erdoğan var. Bütün bunlardan sonra tabii ki Trump tüm Amerikan şımarıklığıyla bu planı getirir ve dayatır. Hamasi laflarla işler olmuyor” dedi.

Yorumlar