14 Eylül 2020

Duvar / Hacı Bişkin  hbiskin@gazeteduvar.com.tr

Askerler tarafından öldürülen 20 yaşındaki Erhan Görür’le ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kendisine sorulan birçok soruya tek cümlelik yanıt verdi: “Konu soruşturuluyor.” HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise bu yanıt için, “Ciddiyetsizliğin göstergesi” dedi.

DUVAR – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Van’ın Başkale ilçesinde askerler tarafından vurulup öldürülen 20 yaşındaki Erhan Görür’le ilgili verilen soru önergesine yanıt verdi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Görür’ün ölümünün ardından Akar’ın yanıtlaması istemiyle dört soru sormuştu. Akar ise bu sorulara tek cümlelik yanıt verdi.

BAKANLIK YANITI: SORUŞTURMA AÇILDI

Van’ın Başkale ilçesinin Kaşkol Mahallesi’nde, 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu öldüğü belirtilen 20 yaşındaki Erhan Görür’le ilgili önergeye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Olayla ilgili gerekli tahkikat yapılmış olup Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin soruşturma başlatılmıştır” diyerek tek cümlelik yanıt verdi. Ancak Gergerlioğlu verdiği önergede sadece Görür’le ilgili değil birçok soruya Akar’ın yanıt vermesini istemişti.

Gergerlioğlu’nun Akar’a sorduğu ancak yanıt alamadığı diğer sorular ise şöyle:

– Son beş yılda askeri personel tarafından öldürülen sivil yurttaş sayısı kaçtır?

– Askerlerin Erhan Görür’e ateş açmalarının sebebi nedir?

– Soruşturma açıldı mı varsa bu soruşturmanın akıbeti ne durumda?

‘DEVLETİN DEVAMLILIĞI AÇISINDAN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR’

Daha önce de birçok kez bu olaylar gündeme geldi ancak soruşturmaların açılıp açılmadığı, soruşturmaların akıbeti ne durumda gibi sorular yanıtını bulamadı. Gergerlioğlu, bakanlığın verdiği yanıtın baştan savma olduğunu söyleyerek, “Devlet kendi kamu görevlisini koruyor. Bu tamamen bir cezasızlık politikasını gösteriyor” dedi.

Daha önce de Ceylan Önkol, Yahya Menekşe gibi çocukların da kolluk güçleri tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Bu olaylar da ne yazık ki cezasızlık politikasını bize gösteriyor. Çocuklar, gençler maalesef çatışma aralarında ya da çatışmalı bölgelerde öldürülüyor. Bu olayların da üstü çoğunlukla devletin devamlılığı açısından örtülüyor. Biz Erhan Görür’ün öldürülmesini de bir milletvekili olarak millet adına sorduk. Ancak yine klasik bir devlet cevabı geldi. Birçok faili meçhul cinayette, çocuk ölümlerinde ‘konu soruşturuluyor’ deniliyor. Ancak sonrasını biliyoruz… Cezasızlık, baştan savma…”

Askerler tarafından vurulan Görür’ün ailesi: İki karton kaçak sigaranın cezası ölüm müdür?

Şanlıurfa Halfeti’de bir operasyonda gözaltına alınan kişilerin işkenceye maruz kaldığı, yine Ankara Emniyeti’ndeki eski Adalet Bakanlığı çalışanlarının işkence gördüklerinin baro kayıtlarına geçtiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Bu olayların da üstü kapatıldı” dedi ve ekledi: “Devlet kendi görevlisini koruma refleksiyle hareket ediyorsa orada bir hukuk devletinden bahsetmek mümkün değil. Aslında hepimizin bildiği gibi devlet vatandaş içindir ama bu durum terse çevrilmiş durumda.”

‘CİDDİYETSİZLİĞİN GÖSTERGESİ…’

Akar’ın verdiği yanıt için de Gergerlioğlu şöyle diyor: “Bu ciddiyetsizliğin göstergesi. Ortada bir insan ölümü var. Verilen cevap için yuvarlak, üstü kapalı bir cevap. Biz ciddi cevaplar bekliyoruz. Çünkü millet adına konuşuyoruz. On binlerce insanın oyunu aldık. Bir temsiliyetimiz var. Aslında bu ciddiyetsizliklerini bize değil aynı zamanda millete gösteriyorlar. O zaman devlet millet için değilse cumhuriyetin anlamı nedir? Biz tam demokratik bir cumhuriyete ne zaman ulaşacağız? Yaşanan bu olaylar kayıtlara eğitim zayiatı diye mi geçiyor? Bu sorulara yanıt vermeleri gerekiyor. Şunu da söylemek gerekiyor: Çatışmalı ortam ortadan kaldırılmadığı müddetçe bu olayların yine tekrar edeceği belli. Bu mantıkla belli ki başka canlar da gidecek. Bizim derdimiz bu olayların son bulması, bu olayların soruşturulması.”

Yorumlar