24 Kasım 2020

TBMM

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    İktidarın dış politikası gerçekten çok ağır eleştirileri hak ediyor çünkü Türkiye demokrasiden uzaklaşıyor ve dış politikada ağır yanlışlıklar yapılıyor. Türkiye’nin itibarının yerlerde olduğu apaçık ortada. Basit örnekler var: Bize bir hakaret mektubu yazan Trump’ın ayağına gitmek gibi bir zillete düşen bir ülke hâline geldik; Suriye saldırısından sonra Putin’in ayağına gidip, orada da kapıda bekletilip televizyonlara çekilerek tüm onurumuz ayaklar altına alındı ve iktidarın hiçbir tutarlılığının kalmadığı da ortaya çıktı. Bir gün Moskova’ya, bir gün ABD’ye göz kırpan bir iktidar var karşımızda. Şanghay İşbirliği Örgütüne mi talip olacak, AB’ye mi talip olacak, belli değil. Sorun çözen değil, sorun çıkaran bir ülke hâline gelmiş durumdayız. Rahip Brunson pazarlıkları apaçık yargının ne hâlde olduğunu gösterdi ve ayrıca S-400 konusundaki hâl büyük bir skandalı ortaya çıkardı hem o kadar para verip hem de kullanamamak, F35’lerden de olmak yani Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmaktan başka bir şey değil ve bir üçüncü dünya ülkesi, bir çadır devleti hâline gelmiş durumdayız. “Değerli yalnızlık” deniliyordu, böyle ilginç bir kavram vardı ama şu anda AB kapılarında dolaşan bir ülke hâlindeyiz.
    Önemli bir konu, Uygur Türkleri konusu; defalarca sorduk bu konuyu. Türkiye’nin imza koymamasına rağmen 39 ülke Birleşmiş Milletlerde Çin’in soykırımcı uygulamalarını kınayan bir bildiriye imza attı ama Türkiye yoktu. Türkiye bunun üzerine Birleşmiş Milletlerde bir açıklama yaptı, Ömer Çelik bir açıklama yaptı, ardından Çin Büyükelçiliği âdeta azarlayan bir açıklama yaptı ve bir karşılık verilmedi. Şu anda Çin devletinde en az 3 milyon Uygur Türkü toplama kamplarında, bunun 8 milyonu bulduğuna dair iddialar da var. Son derece ağır ihlallerle karşı karşıyayız ve bütün bunlara rağmen Türkiye’de “Annem nerede? Babam nerede?” diye Taksim’de eylem yapan Uygur Türkleri hemen gözaltına alınıyor, göz açtırılmıyor. Çin’e Temmuz 2019’da Sayın Erdoğan’ın bir ziyareti oldu, bir görüşmesi oldu ve o görüşmeyi takip ettik. Türkiye’nin bir heyet oluşturarak Uygur Türkleriyle ilgili sorunlu bölgeleri ziyaret etmesi planlandı. Sayın Bakan, ne oldu da bir buçuk yılda o heyeti oluşturup Çin’e gönderemediniz, nasıl oldu? Fincancı katırları ürkmesin diye mi bunu yapıyorsunuz? Bu yaptığınız yumuşak açıklamalar dostlar alışverişte görsün diye mi yapılıyor? Biz Türkiye’nin Çin politikasını eleştirdiğimizde Cumhur İttifakı’ndan bazı sesler yükseliyor, “Ne yapalım, savaş mı açalım.” deniliyor. Hayır, savaş açmayın; diplomaside birtakım basamak tepki yolları vardır, onları yapmayı niye düşünmüyorsunuz; bunu size sormak isterim. Kim elinizi tutuyor, niye yapmıyorsunuz? Çin’le olan en az 30 milyar dolarlık anlaşma mı sizi engelliyor? Bu tepkisizlik hâlini bunu sormak isterim.
    Yine, bölgede Türkiye aleyhine bakın, nerede olursa Doğu Akdeniz’de ve diğer birçok bölgede Türkiye aleyhine ittifaklar yoğun bir şekilde oluşuyor ve güçleniyor ve Türkiye’yi tehdit olarak gören maalesef ülkeler artıyor.
    Yine, İsrail konusu, 20 milyon dolara İsrail’le Mavi Marmara Şehitleri karşısında bir anlaşma yapıldı ve o kadar “one minute” sözleri havada kaldı ve Filistinliler sonuçta satıldı, Kudüs’te sıkı bir dostlukla bir anlaşmaya imza atıldı.
    OTURUM BAŞKANI ŞİRİN ÜNAL – Tamamlayalım lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Arap ülkeleriyle de şu anda ara bozuk. Körfez ülkeleri bize boykot uyguluyor: Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan. Mısır politikasında da yine büyük yanlışlarınız oldu. Heyecanla girdiniz ve büyük bir zararla çıktınız çok açık bu ve bunun Doğu Akdeniz ve Libya politikasında da sonuçlarını görüyoruz. Bakın, Almanya Türkiye’nin gemisini aldı.
    OTURUM BAŞKANI ŞİRİN ÜNAL – Sayın Vekilim, son sözlerinizi alalım.
    Teşekkür ederim.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Evet, tamam bitiriyorum.
    Ve Suriye’de de Amerika ve Rusya sıkışan bir ülke durumundayız.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    OTURUM BAŞKANI ŞİRİN ÜNAL – Son sözlerinizi alalım lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Azerbaycan-Ermenistan Savaşı’nda da Türk askerlerinin çarpışıp çarpışmadığına dair bir açıklama bekliyoruz.
    Yine, çok skandal bir mesele var: Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltılar Çalışma Grubu Türkiye’yi suçlu buldu. Malezya ve Kosova’daki kişilerin Türkiye’ye kaçırılmasıyla ilgili Türkiye’nin suçlu bulunması mevzubahis bunula ilgili nasıl bir açıklama yapacaksınız?

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ ÜZERİNE SORUYORUM

    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Bakan, diplomatik misyonlarda kanuni engel olmamasına rağmen pasaport ve vekâletname verilmesi konusunda usulsüz engellemeler yapılmaktadır.
    Yine, Türk diplomatların son zamanlarda isimleri insan kaçırma vakalarıyla anılmakta, uluslararası hukuka uymama talimatı mı veriyorsunuz?
    İngiliz Gizli Servis Başkanı, İbrahim Kalın’la görüştü, aslında bir muadillik ilişkisi yoktu, bu görüşmenin nedeni nedir?
    Libya, Dağlık Karabağ, Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de bir iş birliği mi düşünülüyor İngiltere’yle?
    Yine, Pazarkule’de mart ayında gördüğümüz bir tiyatro vardı, mülteciler AB’yle bir pazarlık mevzusu yapıldı, on binlerce kişi sınıra yığıldı ve en az 6 kişi öldü; bu ölenler konusunda vicdanınız rahat mı?
    Yine, Almanya’nın ilk gemimizi araması, itibarımızı iki paralık etti bu konuda ne diyeceksiniz?



Yorumlar