14 Ağustos 2020

KRONOS / YAVUZ GENÇ

TBMM’de her kesimden vatandaşın ‘adalet talebini’ dile getiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’na verdikleri soru önergeleriyle de farklarına ortaya koydular. 27. Yasam Dönemi’nde Adalet Bakanlığı’na yöneltilen 3 bin 940 yazılı soru önergesinin 2 bin 420’si bu iki milletvekili tarafından verildi.  

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) milletvekillerinin konumu da tartışma konusu olmuştu. Bu tartışmaların merkezinde ise Meclis’in denetim yetkisinin azaldığı belirtilerek, milletvekillerinin ‘etkinliğinin’ de azaldığı vurgusu öne çıkıyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) dönemi ile bu dönemde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Türkiye’de vatandaşların TBMM’den en büyük beklentisi ‘adalet’ haline geldi. Bu durum TBMM’ye yapılan kişisel vatandaş başvurularına da yansıdı. Buna göre 27’nci dönemde 13 bin 910 kişi TBMM’den adalet talebinde bulundu.

ÖNERGELERİN YARISINDAN ÇOĞUNU GERGERLİOĞLU VE TANRIKULU VERDİ

TBMM’de vatandaşların temsilcisi konumundaki milletvekillerinin Adalet Bakanlığı’na verdiği soru önergeleri ise ‘adaletin’ vekiller arasındaki önemini de ortaya koydu. 27. Yasama Dönemi’nde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle 3 bin 940 yazılı soru önergesi verildi. Bu önergelerin yarısından çoğu ise iki milletvekiline ait: HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu. İkilinin yasama döneminden bugüne Adalet Bakanlığı’na yönelttikleri soru önergesi sayısı 2 bin 420 oldu. Bu önergelerin bin 674’ünü Ömer Faruk Gergerlioğlu verirken, 746 tanesini de Sezgin Tanrıkulu verdi.

BEŞTAŞ 82 ÖNERGE VERDİ, ÖZEL 22

Gergerlioğlu ve Tanrıkulu’nun ardından Adalet Bakanlığı’na en çok soru önergesi veren isim ise HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş. Siirt Milletvekili Beştaş, 82 yazı soru önergesiyle Adalet Bakanı Gül’den adalet talebinde bulundu. Beştaş’ı 27’şer önergeyle HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Tülay Hatımoğulları Oruç izledi. HDP’li diğer iki milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ile Nuran İmir’in verdiği önerge sayısı 23 olurken, CHP Grup başkanvekili Özgür Özel’in verdiği yazılı soru önergesi sayısı 22 oldu. HDP’li Ömer Öcalan 18, Züleyha Gülüm ise 17 önergeyle yine Adalet Bakanı’na en çok soru soran milletvekilleri olarak kayıtlara geçti.


Yorumlar