14 Ağustos 2020

KOCAELİ BARIŞ GAZETESİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Kandıra Hayvan Barınağı ile ilgili önemli iddialarda bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM’de Düzenlediği Basın Toplantısında Gündemi Değerlendirdi. ,Ömer Faruk Gergerlioğlu Kandıra Hayvan Barınağı ile ilgili önemli iddialarda bulundu. İşte Gergerlioğlu’nun o açıklaması:

GÜYA HİZMET EDİYORLAR

Arkadaşlar ben size geçen hafta İstanbul ve Kocaeli Kandıra’da ki hayvan barınakları ile ilgili bilgiler vermiştim ve o hayvan barınaklarında; kedilerin, köpeklerin iyi bakılmadığını, kısa sürede öldüğünü belirterek bu konu hakkında Kocaeli Büyükşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri’nin açıklama yapmasını beklemiştim, halen de bekliyorum çünkü biz bu açıklamaları yaptıktan, bu skandal vakaları ortaya çıkardıktan sonra bize gelen yeni bilgiler de oldu ben bunları da size aktarmak isterim. Hayvanlar bizlere emanet olan canlılardır, onlar bizim dostlarımızdır, bizim arkadaşlarımızdır ve bizleri seven canlılardır, onları korumak, onların yaşamlarını sağlamak biz insanların gereğidir. İktidarlar da bunu sağlamak ile görevlidirler, açılan hayvan barınakları vardır güya hayvanlara hizmet etmektedir ama biz buraların iç yüzüne baktığımızda hayvan sağlığı ile ilgili gereken işlemlerin yapılmadığını ve bu yüzden bir takım sağlık nedenleri ile bu barınaklara getirilen hayvanların kısa sürede öldürüldüğünü ve çok yüksek miktarda öldüğünü de görüyoruz bu aslında çok önemli skandaldır. Ben tekrar bu konuyu gündem ediyorum, bu hayvanlar değersiz varlıklar değildir onlar bu dünyada bizimle beraber yaşayan canlılardır ve bize emanettirler onları korumak, onların sağlıklarını sağlamak bizlerin görevidir, bana bakın gelen bir ileti de ne deniyor? Onu size aktarmak isterim.

HAYVANLARIN YÜZDE 15-20’Sİ ÖLÜYOR

Bir hayvan dostunun bize aktardığı iletiyi size okumak isterim değerli arkadaşlar, diyor ki: Ben Gebze-Darıca-Çayırova ve Dilovasında ormanlık alanlar, OSB’de bulunan sokak hayvanlarını beslemekteyim. Kocaeli genelinde tüm ilçelerde ağır hasta, kırıklı ve yasaklı ırkların hepsi Kandıra Barınağı’na gönderilmektedir. Burada belli padoklar ziyarete açık, diğer yerler kapalıdır. Buraya haftada 10’a yakın yasaklı ırk tabir edilen can girmektedir. Ancak burada sayı 20-45 arasını asla geçmemektedir.” Neden? Çünkü bu hayvanlar oralara alındıktan bir müddet sonra, kısa süre sonra hayatını kaybetmektedir. % 15-20 oranında buralarda ölüm vakası olduğunu konunun uzmanları bize aktarıyorlar. Yine devam ediyoruz.  Bu canların hastalandıkları, ailelerini özledikleri için yaşamayı reddettikleri, kısırlaştırma sırasında anesteziye alerjisi olduğu için öldükleri, kaçmaya çalışırken kafes tellerinde boğuldukları, aralarında çıkan kavgalarda öldükleri gibi nedenler sunulmaktadır. Burası yasaklı tabir edilen canlar için uygun koşulları taşımamaktadır. Bu canların çoğu çok uyumlu, ailenin yanında yetişmiş canlardır.

HASTA OLMAYANDA HASTALANIYOR

Yasaklı ırk kavramının kaldırılması, bu canların ömür boyu kafeslerde olmaması, ailelerinden alınmaması, sahipsiz olanların da kurulacak komisyonla saldırgan olmayanların sahiplendirilmesi isteğimizdir.” Yasaklı ırk kavramını biraz açmaya çalışacağım değerli arkadaşlar. Hani böyle pitbull gibi bazı köpekler insanlara zarar verecek diye oralara getiriliyorlar aslında bu hayvanların bakımı ve terbiyesi dışarda yapılacak olsa saldırgan olmayacakları ve buralara getirmeyecekleri beyan ediliyor uzmanlar tarafından ama bu hayvanlar sanki buraya mahkummuş gibi bu hapishanelerde kalmaya zorunluymuş gibi getiriliyorlar ve kendilerini kısa sürede kilitleyen hayvanlar yaşamdan kopmakta ve ölmektedirler. Yine bu hayvan hakları savunucusu bize şunları aktarıyor: Saldırgan olup orada olan canlar içinse, sadece yasaklı ırklar değil, uygun koşullar sağlanması, yıllardır olan kayıplar göz önüne alınarak şartların düzeltilmesi gerekir. Çoğunlukla insanlar hayvan barınaklarında kırıkların tedavi edildiği sanıyor ve ayağı kırılan hayvanlar buraya gönderiliyor geçen hafta belirttiğimiz gibi Kandıra Hayvan Barınağı’na gönderilen bir kedi daha sonra sahibi tarafından öldüğü yönündeki beyan ile bulunmuştur ve hatta cenazesini dahi bulamamıştır sahibi çünkü cenazenin yakıldığı söylenmiştir demek ki ayağı kırık olan hayvanların hayvan barınağına gitmesi meselesinde çok büyük bir sıkıntı var çünkü bu konunun uzmanı olan bir kişi diyor ki: Kırık ameliyatları yapılamamasına rağmen tüm ilçelerdeki kırıklı hastalar, platin gerekli durumlarda gelen hastaların durumları ne olmaktadır?”diye soruyor.  “Buraya ilk gelen tüm köpekler yavrular, hastalar, emziren anneler hep bir araya konulmakta müşahede kafesleri adı altında, buradaki bekleme sürecinde bulaşıcı hastalığı olanlar diğerlerine de bulaştırmaktadır. Tahlil için kitler bulunmadığından hastalıklarda teşhis konulması imkansız hale gelmekte. Müşahede alanında bekletilen tüm yavrular, bağışıklığı düşük canların hepsi kaybedilmektedir. Yavrular arasında bulaşıcı hastalıklar çok yaygındır.” Değerli arkadaşlar normalde Avrupa’da bir odada en fazla iki hayvanın bulunduğunu biliyoruz ama bizim Türkiye’de ki barınaklara baktığımızda bir odada belki yüzlerce hayvanın bulunduğu, işte hastalığı olan ile olmayanın bir arada bulunduğu ve hastalığı olmayanın da hastalandığını görüyoruz.

ÖLÜM KAMPI  

O yüzden hayvan barınağında güya sağlık bulması için götürülen hayvanlar maalesef orada ölümle karşılaşmaktadır. Aşıları da olmadığından bir arada olmaları aralarında tek bir hasta dahi olsa hepsine bulaşması demektir.” Diyor uzmanımız. Barınak ortamı yavrular için uygun değildir ve barınakların ziyaretlerinde yine skandal olaylar var. Çok ağır hasta olanların dahil hiçbirine gerekli müdahalelerin yapılmadığı iddia ediliyor.  Ziyaretimizde yemeden kesilmiş olan hiçbir hastada damar yolu göremedik. Diyor uzmanlar. Oraya gelen canlar kaderlerine terk edilmekte, gönüllüler burada olmadıkça, gerekli kurumlar tarafından denetlemeler gereğince yapılmadıkça şartlar düzelmeyecektir. Diyor konunu uzmanları ve Kandıra Hayvan Barınağı’nın bir ölüm kampı olduğunu söylemektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı da bundan eksik değildir maalesef o da hem video görüntüleri hem de fotoğraflarını sergiliyoruz son derece vahim görüntüler ile hayvanların ölümüne yol açan yerlerdir, sanırım yetkililer orada hayvanlar ile uğraşmak yerine ölümlerini bekleyerek onlardan kurtulmayı tercih etmektedir. Bunlar son derece üzücü hadiselerdir kabul edebileceğimiz şeyler değildir değerli arkadaşlar. Tüm insanlığın dikkatini buna çekmek istiyorum. Bu ülkedeki bu topraklardaki tüm canlılar, cansızlar tarihi varlıklar, kültürel miraslar hepimizin koruması gereken şeylerdir değerli arkadaşlar.”

Yorumlar