18 Ocak 2022

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Kocaeli Eczacılar Odası’ndayız. Sayın Başkanımız Bilal Arpacı ile birlikteyiz ve yönetimdeki eczacı arkadaşlarımızla birlikteyiz. Eczacılarımızın sorunlarını dinlemek üzere buraya geldik Sayın Başkanımıza sözü bırakalım. Bize anlatsın eczacılarımızın neler yaşıyor? Genelde ve Kocaeli’nde.

Bilal Arpacı: Şu son dönemde ilaç fiyatları Euro kurunun artmasından dolayı ilaçların bulunabilirliği maalesef büyük bir sıkıntı haline geldi. Özellikle çocuk hastalıklarında maalesef ilaç tedavisinde sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda birçok grip ilacı ve antibiyotiklerde bu anlamda sıkıntılar söz konusu. Şubat 2021’den bu yana ilaçta herhangi bir fiyat artışı söz konusu değil. Şubat ayı içerisinde Şubat 2022 içerisinde girecek. O anlamda da bu ilaçların maalesef artmasına sebep oluyor. Tabi ki en büyük sıkıntı bu şu anda Kocaeli halkımız ve eczacılarımız için biz ilacı her şekilde ulaştırmak istiyoruz vatandaşlarımıza ve tedavinin olmasını istiyoruz ama biz eczanemizde ilaç bulamazsak yok dedikçe de maalesef mesleğimizden soğuyoruz hastalarımıza şifa olamıyoruz bu anlamda da büyük sıkıntı yaşıyoruz. Tabi ki enflasyona karşı da eczanemizde ekonomi giderek kötüleşiyor yeni açan meslektaşlarımızı da görüyoruz işte çoğu tek başına çalışıyor maalesef eleman çalıştıramıyorlar. Tabii ki bununda bir meslek hakkı anlamında farklı çalışmalar getirmesi gerekiyor. Kutu başına meslek hakkı gibi bir şekilde eczacılığı ayakta tutabilecek çalışmalar yapılması gerekiyor. Tabi ki en büyük sıkıntılar istihdam konusu, Türkiye’de Eczacılık fakültelerinin sayısı çok fazla sayıda arttı maalesef bundan da çalışabilecekleri yerler yavaş yavaş azalıyor. Kamuda hala bir eczacı açığı var ama kamu bu anlamda yeterli sayıya ulaşamadı. Tabi ki özel sektörde, ilaç firmalarında da meslektaşlarımız çalışabiliyor ama buradaki çalışma şartları da maalesef ağır o anlamda onların de iyileştirilmesi gerekiyor. O yüzden yeterli sayıda bir eczacılık fakültesi olmalı ve bilimsel çalışmalar yapabilecek, ilaç üretebilecek, aşı üretebilecek bunların çalışmasını yapabilecek fakültelerin olması gerekiyor. Dış ticaret açığının yaklaşık % 4’ünü ilaç oluşturuyor.

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Eczacılık fakülteri bu noktada yetersiz diyorsunuz.

Bilal Arpacı: İlaç etken maddeyi üretme noktasında.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Dışa bağımlı diyorsunuzç

Bilal Arpacı:Evet maalesef öyleyiz, fakülte sayımız fazla ama üretim anlamında bize bir şey kazandırmıyor, bizi iyi bir noktaya taşımıyor o yüzden sınırlı sayıda bir fakültede planlaması yapılacak, istihdam planlaması yapılmış bir sayıda olması gerekiyor mutlaka. Şu anda Türkiye’de eczane açılabilecek yerlerin sayısı maalesef neredeyse kalmadı gibi. Artık bundan sonra eczanede çalışacak, eczacı sayısı artacak ama bu bir yere kadar olabilecek. Bu anlamda tabi ki kamunun da bir şekilde istihdam açısından, eczacılarımızın  çalıştırmak açısından da destek olması gerekiyor. Az önce söylediğim gibi Pandemide şunu gördük; savunma sanayi kadar da sağlık sanayisi de çok önemli. İşte mutlaka aşıyı üretmemiz gerekiyor, kendi aşılarımızı üretebiliyor olmamız gerekiyor. Bu anlamda Biontech firmasının iki sahibi işte, Türk açıkçası bu anlamda da gurur duyuyoruz onlarla. Onlar bu dünyaya bu anlamda aşıyı geliştirerek, bularak.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Niye Türkiye’de bulmadılar değil mi?

Bilal Arpacı:Niye Türkiye’de bulmadılar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Mesele bu. Madem bizim ülkemizden insanlar buldu, niye Almanya’da buldu Türkiye’de bulamadı. Onlara göre bir eksiğimiz yokmuş.

Bilal Arpacı:Kesinlikle o anlamda imkanlarımız söz konusu yaratılabilir, bu anlamda daha da geliştirebilir, o yüzden de artık sağlık sanayisinde de iyi noktaya gelmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Bizim şu andaki en büyük sıkıntılarımız bunlar.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Nöbetlerde yaşanan sıkıntılar, halkın yaşadığı sıkıntılar açısından.

Bilal Arpacı:Şu an Kocaeli’nde her gece 21 eczacımız nöbetçi kalıyor. Tabi ki burada en büyük sıkıntı ilaç stokları. Maalesef vatandaşlarımızın ilaçları bulmak için eczane eczane gezmelerine neden oluyor. Bir diğer neden de acillerden çıkan kağıt reçeteler bunların sisteme kaydedilmesi de baya bir zaman alıyor maalesef. O anlamda sıkıntı yaşıyoruz ama dediğim gibi şu anda bu ilaç stoklarından dolayı maalesef vatandaşlarımız sıkıntı çekiyor ama şunu rica ediyoruz vatandaşlarımızdan; mutlaka eczacılarımıza, eş değer ilaçlara güvensinler çünkü bunlar Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış ilaçlar bu anlamda aynısını bulmak için uğraşmasınlar hem kendileri için zaman kaybı hem de tedavilerinin aksamasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı bu anlamda gerekli bilimsel çalışmaları yapmış bunlar hem içerik hem de tedavici edici özelliği anlamında birbirinin eş değeri olarak görmüş. O yüzden de vatandaşımızdan ricamız bu konuda eczacılarımıza güvensinler, onların verdikleri ilaçları günü gününe zamanında kullansınlar istiyoruz.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Peki size bir rakip gibi görünen aktarlar meselesi var. Öyle bir şey var. Bu konuda ne diyorsunuz? Ben de bir hekim olarak buna değinmek istiyorum sizin görüşleriniz nedir?
Bilal Arpacı:Eczacılık alanında bir ilacın oluşması için bitkisel, hayvansal ve sentetik ürünlerden oluşabiliyor ve birçok ilacın açıkçası bitkisel olarak üretildiğini görüyoruz, bitkilerden elde edildiğini görüyoruz daha sonrasında sentetiğe dönüyor. Tabi ki bitki dediğimiz zaman da bunun bizler 5 yıl gibi eğitim hayatımız boyunca da yaklaşık 3 yılında bitkinin, kökünden, gövdesinden, yaprağından, tohumundan, meyvesinden neler nasıl elde edebilir bunların her aşamasını inceliyoruz. Elde edilmesi için hangi kimyasallar gerekiyor, hangi kimyasal formüller gerekiyor bunları da kimyada görüyoruz. O anlamda en yetkili açıkçası bu bitkiler ile ilgili tedavide en yetkili kişi eczacılardır. Maalesef aktarlarda bu durum söz konusu değil. Bu anlamda bilimsel okul bitirme söz konusu değil, çoğu kulaktan dolma bilgilerle bu mesleği ya da babadan oğla geçme şeklinde yapıyorlar. Açıkçası bunların da tabi ki nasıl elde edileceği nasıl saf bir hale getirildiğini bilmiyoruz. Bitkiyi yetiştirirken kullandığınız ilaçlar söz konusu, hava şartları söz konusu hava kirliliği var mı bunlar söz konusu. Yağmur ne kadar almış, yağmurun içerisinde herhangi havada biriken bir ajan var mı bunların hepsinin yapılması gerekiyor, bunların vücuda herhangi bir zararı olur mu olamaz mı? Bazı bitkiler birbirine çok benziyor, Alman Papatyası ve Mayıs Papatyası ama içerdikleri miktarlar ve oranlar çok farklı. O yüzden bunların aktarların ayırması söz konusu değil bu anlamda tek yetkili kişi eczacılardır. Maalesef onların da bir an önce kapatılması gerekiyor ve istihdam yaratsalar da ama halk sağlığı açısından verecekleri yanlış bir içerik dolayısıyla inanılmaz zararları olacak, bu da hem ülkemizin hem de vatandaşları etkileyecektir.

Ömer Faruk Gergerlioğlu:Çok teşekkür ediyoruz.

Bilal Arpacı:Biz teşekkür ederiz ziyaretiniz için. Sağ olun.

Tabii ki burada en büyük sıkıntı maalesef Vatandaşlarımızın bu

o yönden de acillerden çıkan Kağıt çocuklarının sisteme kaydedilmesi bayağı bir zamanını alıyor maalesef anlamda sıkıntı yaşıyoruz ama istediğim şu anda bu ilaç yokluğundan dolayı maalesef arkadaşlarımız sıkışık ama şunu Rica ederim ulaştığımızda mutlaka yazacağını güvensinler eşli edilecek Mersin’den Bunlar Çünkü Sağlık Bakanlığınca Onaylanmış yaşlak Bu anlamda aynısını bulmak için uğraşmasınlar hem kendi içinde zamanlar ben de davranırsanız oluyor Sağlık Bakanlığı bağımlılığı gerekli bilimsel çalışmaları yapmış bunları hem içerik bağlamında hem de tedavi edici özelliği anlamında bir Güneşli olarak görmüş O yüzden de vatandaşlarımızdan ricamız bu konuda mesajlarımızı ya

zaman size

bu ürüne aktardan

görüşlerinizi Tabii ki Eczacı kanalında iyi bir ilacın oluşması için bitkisel Hayvansal ve sentetik ürünlerden oluşuyor ve birçok yaşında açıkcası bitkisel olarak görebilirsiniz zaten

tabii ki bitki dediğimiz zamanda bu Bizler 500 eğitim Hayatınız boyunca da Yaklaşık 300 kökünden yaprağından elde edilmesi için hangi kimyasal niye

o gitmez bu bilgilerde iyi mesajlardır aktarlarda durum söz konusu değil bu anladı bilimsel okul bitirme söz konusu değil Çoğu işte kulaktan dolma bilgilerle

Nasıl

bilmiyoruz iki

söz konusu işte hava şartları söz konusu

almış yağmurlu bir havada hepsini araştırması o

ya o yüzden bunların anahtarlığın ayırması söz konusu değil bu anlamda tek kişi Eczacı vardır maalesef onlarında birancı kapatılması gerekir istihdam yarasalarda o halk sağlığı açısından verecekleri yanlış bir problem değil yanlış bir içerik yuvasında inanılmaz zararlı olacağız hem ülkemizde hem de mi

Yorumlar