14 Nisan 2022

Gergerlioğlu:Muhtarım mahallenin sorunlarını bize özetler misiniz?

Muhtar Hüseyin Çapkın:Başlıca sorunlarımız ulaşım, ulaşımda çok büyük sorunlarımız var. Otobüs sayısı yetersiz, ulaşım çok pahalı. 5.5 TL oldu ulaşım fiyatı. Çok fahiş bir durum var. 16 bin nüfuslu bir mahalledeyiz, 7500 seçmeni var bir PTT şubemiz yok! Ben bunu daha önceki milletvekilimiz İlyas Şeker geldiğinde konuşurken. İlyas Şeker: “Gereksiz.” Dedi. 16 bin kişi nereye gidecek? Oy yok! Elektrik sorunu var. Sık sık kesiliyor elektriklerimiz. Özelleştiğinden dolayı bir sokak lambasını 1-2 ay yaktıramıyoruz. SEDAŞ bakıyor, şikayet çok. İnternet sorunu çok, altyapımız yok. Hastanemiz yok. İlçeyiz, hastanemiz yok, bir ilçenin hastanesi olmaz mı? Sağlık ocağı var ama biz Gebze’ye, Kartal’a gidiyoruz hastaneye. Kocaeli’ye gidemiyoruz çünkü Kocaeli uzak kalıyor.

Gergerlioğlu:Hastane geniş bir alanda yok.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Semt polikliniğinde doktor yok. Bunları biz muhtar olarak yaptırma gücümüz yok, biz yetkililere ulaştırıyoruz, belediye, ulaştırma daire başkanlığına ilettiğimiz zaman gerekli desteği bulamıyoruz.

Gergerlioğlu:Biz konuları takip ediyoruz, geçtiğimiz gün Darıca’daydık, orada da servis problemi vardı, il milli eğitim müdürlüğü yetersiz kalmış o konuyu takip ediyoruz Meclis’te gündem ettik yine gündem ederiz.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Hayat pahalılığı zaten genel sorun ama bizim Çayırova’da ve mahalleler de genel sorunumuz ulaşım, SEDAŞ ve PTT. Genel anlamda bunlar. Kocaeli’nin en büyük sorunu imar sorunu. Burada da imar sorunu var, benim mahallemde 17. Sokağın bir tarafı 3 kat bir tarafı 4 katlı.

Gergerlioğlu:Neye göre belirleniyor?

Muhtar Hüseyin Çapkın:Neye göre niçin belirleniyor onu da bilmiyoruz. Bunların düzelmesi lazım, defalarca dile getirdim. Şu anki belediye başkanı Tahir Büyükakın’a da söyledim, çok söyledik ama hiç ilgilenen yok. Bosna Caddesi’nde yamaç 4 kat tepeye çıkıyorsun 5 kat, devam edince 4 kat.

Gergerlioğlu:Bir de ekonomik durum. Gelir seviyesi mahallenizde ne durumda?

Muhtar Hüseyin Çapkın:Benim mahallemin gelir seviyesi çok düşük. Genelde yoksul bölgelerden gelen insanların olduğu yer. Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu’nun da yoksulu bizim mahallede. Bizim mahallede gerçekten Çayırova’ya baktığınız zaman en yoksulu bizim mahalle. Halk Emek Mahallesi’nde.

Gergerlioğlu:O yüzden ekonomik felaketler daha çok hissediliyor.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Burada daha çok hissediliyor. Cuma günleri pazara gidiyorum ve Pazar toplantığı zaman bakıyorum, mahalleliye gözükmemeye çalışıyorum, pazarcılar kalktıktan sonra pazarın malzemesini toplaması, marketler akşamları bazı malzemeleri çöpe atıyorlar, yeşillik vs. millet dört gözle onların atış saatini bekliyor!

Gergerlioğlu:Siz de görmezden geliyorsunuz?

Muhtar Hüseyin Çapkın:Biz de görmezden geliyoruz insanlar bizi görmesin mahcup olmasın kötü hissetmesin diye. Biz de kaç bin kişiye bakacağız?

Gergerlioğlu:Yardımlar geliyor mu? Sivil toplum kuruluşları vs. ama yetersiz herhalde.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Yetersiz kalıyor. Ben kaymakamlıkla en son görüştüğümde bizim mahallede nakti yardım isteyenlerin 3 ayda bir kaymakamlığa başvurulanlar yatırılıyor, 350 kişiyi buluyor. Şu an bu ekonomik güçte, asgari ücretle çalışıp öğrencisi olan kişi zaten geçinemiyor. Kirası, eşi, öğrenci, kendi masrafları zaten yetiştiremiyor. Bu adam günde 10 TL’den fazla yol parası verecek.

Gergerlioğlu:Tebligatları görüyoruz sayın muhtarım. Biz bu konuda yasa teklifi de verdik, tebligatlarla meşgul olmayın, vatandaşa direkt E-Devlet’ten SMS gitsin diye yasa teklifi verdik ama görüyorum ki burada sizi meşgul eden tebligat trafiği var.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Sayın vekilim bunlar geçen ayın tebligatları. Bunlarda geçmişten gelenler. 3 ay dolduğunda imha ediyoruz. Aşağıdakiler 2 aylık tebligatlar. Tebligatlar genelde önce hazırlık bürosundan gelir, sonra icra ve boşanmalar. Bir kısmı trafik cezası. Açın bir posta şubesi postacı gittiği zaman bulamadığı zaman şubesine bırakacak, vatandaş gidip oradan alacak. Vatandaş bunun için akşam, gece arıyor. “Benim tebligatım geldi. Niye vermiyorsun?” diyor. Benim sistemim var, yazıyorum, numaraları da ben giriyorum. Çok olduğu için hepsini tek tek bakıp ismini yazıyorum. İsmini giriyorum numarası kaçsa veriyorum yoksa 2 saat uğraşılmıyor. Halimi görüyorsunuz! Bir muhtar ekstra iş yapmamalı. Muhtar burada oturup mahallenin sorunları ile uğraşması lazım. Asgari ücretle bu iş olmuyor! Ben devlet memuru olarak geçiyorum, yarın suç işlediğim zaman ağır mahkemede yargılanacağım eğer devlet memuru olarak geçiyorsam bana en düşük devlet memuru maaşı vereceksin ve bana bağ kur yerine sigorta yatıracaksın. Bağ kur’dan 52 yaşında olacağıma 56 yaşımda olacağıma, 4 sene de öyle geçiyor, zaten EYT’liyim, ikinci EYT’liyi yaşayacağım.

Gergerlioğlu:Bu şartlar altında diyorsun ki hizmeti nasıl vereyim? Hizmet verilir ama insan da rahat hissetmeli.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Burası Türkiye Cumhuriyeti Emek Mahallesi Muhtarlığı ise; devlet kurumunun olduğu hissedilmesi lazım. Bizim belediyelerde söz hakkımız olması lazım, belediye meclisinde söz hakkımız olması lazım.

Gergerlioğlu:Gayret ettiğinizde karşılık bulamıyorsunuz.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Her meclise gidiyordum, o zaman çok büyük sıkıntılar çıktı. Eş Başkanımız çok iyi bilir. Kentsel Dönüşüm ile ilgili sıkıntı vardı burada. Meclise gidiyorduk ama söz hakkımız yok. Mahallemdeki sorunları söylemek için veya bir çözüm öneri kesinlikle yok, belediye başkanları bize ayda bir toplantı yapıyor, 3 sene oldu 3 defa bir araya gelmişiz, sözde her ay yapıyordu.

Gergerlioğlu:Çok önemli bir sıkıntı çünkü demokratik katılımın gereği olarak mahallenin en önemli temsilcisi muhtarın belediye meclis toplantılarında söz sahibi ve etkisinin olması lazım.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Bizim zaten evimizdeki var olan haklarımız yok. Eskiden mahalleye kim gelmiş kim gitmiş, kayıtları muhtarlıklar yaptığı için şimdi nüfus müdürlükleri yapıyor, biz mahalleye kimin gelip gittiğini de bilmiyoruz.

Gergerlioğlu:Mahalleye hakim olmak meselesi var değil mi?

 Muhtar Hüseyin Çapkın:Kaydı biz yapsak, gidenin kaydını ona verip gittiği yere götürse gelen insanları giden insanları görürdük. Bu güvenlik için de çok iyi. Suç işleyen biri olur, suçlu birisi olur. Fakirlik belgesi için veriler elimizde yok. Bizde kişinin verileri elimizde olmadığına dair ilgili kurum için kaşe yaptık kendimize.

Gergerlioğlu:Çok teşekkür ederiz. Biz de yetkililere hatırlatalım, muhtarlarımızın sorunları az değil, çok sayıda sorun olduğunu görüyoruz. Anlatılacak ki biz de yansıtacağız ki sorunlar belli olsun! Elimizden geldiği kadar en yakından takip edeceğiz.

Muhtar Hüseyin Çapkın:Sizlerin elinizden geleni yapacağınıza eminim.

Yorumlar