19 Mart 2020

Kronos34news

Koronavirüs üzerine 3 yıl ABD Princeton Üniversitesi’nde, 4 yıl da Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde çalışmış belki de tek akademisyen olan KHK’lı Doçent Dr. Mustafa Ulaşlı bilgisini paylaşabileceğini ve görev beklediğini söyledi.YAVUZ GENÇ -19 Mart 2020

ANKARA – Doçent Mustafa Ulaşlı, ABD Princeton Üniversitesi’nde 3 yıl, Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde 4 yıl korona virüsü üzerine çalıştı. Her iki ülkeden de vatandaşlık hakkı kazandı ancak Türkiye’de öğrenci yetiştirmek için ülkesine döndü. 1 Eylül 2016’da 672 sayılı KHK Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ana ilim Dalı ve Genetik Bölümü’nden KHK ile ihraç edildi. Mustafa Ulaşlı, “Bu virüsün genetiği konusunda belki benim kadar çalışan kimse yoktur. Bu mücadeleye ben de katılmak istiyorum. Göreve iade edilip edilmemem önemli değil, insanlık adına bilgimi paylaşmak istiyorum” dedi.

VİRÜSÜ EN İYİ TANIYAN KİŞİ

Kendini ‘Türkiye’de koronavirüsü belki de en iyi tanıyan kişi’ olarak tanımlayan ihraç akademisyen Mustafa Ulaşlı, ihraç edildikten sonra hakkında takipsizlik kararı verilmesine rağmen 2017’den beri göreve iadeyle ilgili bir sonuç alamadığını belirtiyor. Ulaş, yıllarca koronavirüs üzerine çalıştığını kaydederek, “Bu bilgilerimi Sağlık Bakanlığı’yla seve seve paylaşabilirim. İnsanlık adına bunu yapmak istiyorum. Bu virüsü tanıyorum, hücreye nasıl giriyor, nasıl çıkıyor, nasıl enfekte ediyor, RNA yapısını çok iyi biliyorum” diyor.

BİLİM KURULU ÜYESİNE MAİL ATTI, DÖNÜŞ OLMADI

Mustafa Ulaşlı, bilgisini paylaşmak istediğini Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’ndan bir isimle de paylaştığını kaydetti. Bilim Kurulu’ndaki bir isme mail attığını kaydeden Ulaşlı, “Bilim Kurulu oluşturulduktan sonra oradaki bir hocaya doktoramı koronavirüs üzerine yaptığımı, yazdığım makaleleri, yaptığım çalışmaları anlattım. İstenmesi halinde seve seve bilgimi paylaşabileceğimi, koronavirüsle yapılan mücadeleye omuz vereceğimi belirttim. Ancak olumlu ya da olumsuz hiçbir dönüş olmadı” şeklinde konuşuyor.

“SEVE SEVE GÖREVE HAZIRIM”

Talep gelmesi halinde koronavirüsle mücadele için seve seve hazır olduğunu kaydeden Doçent Ulaşlı, şöyle devam ediyor: “Benim göreve iade olup olmamam önemli değil. Önemli olan bilgimi insanlık adına paylaşmak isterim. Devletin herhangi bir mercii şu görevi al derse o görevi almaya hazırım. Ne olursa olsun, önemli değil. Takipsizlik beraat almış birçok sağlık çalışanı, akademisyen var, çok değerli insanlar var. Bunlar yetişmiş insanlar. Onların bilgisinden faydalanmalı devlet. Göreve iade olup olmamakla alakalı değil, göreve hazırız.”

“SAĞLIK BAKANLIĞI SON HAFTAYA KADAR BAŞARILIYDI, UMRECİLERLE İŞ BOZULDU”

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsle mücadelede son bir haftaya kadar başarılı olduğunu kaydeden Doçent Mustafa Ulaşlı, “Hakkını yememek lazım, bakanlık son bir haftaya kadar oldukça başarılı adımlar attı. Ancak yurtdışından gelenlerle, umreden dönenlerin karantina altına alınması zorluğu sonrasında durum ne yazık ki değişti” dedi. Ulaşlı’ya göre şu an 16 merkezde var olan test merkezleri ivedi olarak her ilde oluşturulmalı. Virüsün yayılma hızına dikkat çeken Ulaşlı, “Ne kadar çok test yapılırsa ve virüs taşıyanlar tespit edilip izole edilirse bu savaş o kadar başarılı olur” diyor.

GERGERLİOĞLU ADALET BAKANI’NA SORDU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Türkiye’de koronavirüsü alanında doktora yapan ancak KHK ile ihraç edilen akademisyen Doç. Mustafa Ulaşlı ve ihraç edilen diğer sağlık çalışanlarıyla ilgili soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Gül’e, “Mustafa Ulaşlı’nın korona virüsü üzerine doktorasının olduğu ama KHK ile işten atıldığı için korona ile mücadeleye katılamadığı iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Gergerlioğlu, şu soruları yöneltti:

– Bu iddia doğrultusunda KHK ile ihraç edilip görev bekleyen personel sayısı kaçtır?

– Sağlık Bakanlığı personel ihtiyacının en üst düzeyde olduğu bir dönemde bu kadar nitelikli yurttaşı atıl bir şekilde tutmaya devam edecek mi?

– KHK ile mağduriyetler yaşanıyorken bu bilim insanlarından toplumun da yararlanamayıp mağdur olmasının önüne geçmek için hangi çalışmalar yapılacaktır?

Yorumlar