21 Kasım 2019

HDP GRUBU ADINA ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Kenan Evren isminin ortadan kaldırılması gerekir, evet, zalim bir darbeciydi, çok kötü uygulamaları oldu, çok can yaktı; bu bir gerçek, bütün toplum bunu görüyor ama ondan önce şunu görmemiz lazım: Darbeci militarist anlayışla yüzleşmemiz lazım. Darbelerin kimisine karşı olup kimisinin yandaşı olmak antidemokratik bir tavırdır. 1960’a da, 1971’e de, 1980’e de, 27 Nisan Muhtırasına da, 15 Temmuza da “ama”sız karşı çıkmak zorundayız.
    Değişen çok fazla bir şey yok çünkü zihniyetle yüzleşme olmadı. 12 Eylülde, evet, çok kötülükler yapıldı ama şu anda değişen ne var? 12 Eylül Anayasa’sı değişti mi? Demokratik özgürlükçü yeni bir Anayasa oluşturabildik mi? Kürt meselesini adil, eşitlikçi bir şekilde çözebildik mi? Kürt meselesini alevlendiren Diyarbakır zindanını bile en azından bir müzeye çevirebilirdik, o bile yapılmadı, şu anda cezaevi olarak devam ediyor. Ki şu andaki cezaevleri 12 Eylül cezaevlerinden hiç farklı değil, tepe tepe dolmuş durumda. Yasama ve yargı yine yürütmenin denetiminde, değişen bir şey yok. Gözaltı süreleri on iki güne kadar uzatılabiliyor çok rahat bir şekilde. Aydınlar çok rahat, keyfî gerekçelerle cezaevlerinde tutuluyor, Ahmet Altan’ın, Osman Kavala’nın başına gelenler apaçık ortada. Militarist zihniyetle yüzleşmediğimiz müddetçe değişen bir şey olmayacak arkadaşlar.
    Bakın, bir de değiştirilen Kürtçe köy isimleri var, Ermenice köy isimleri var; bunlarla yüzleşiyor muyuz? Hayır, yüzleşemiyor. Her şeyle yüzleşmemiz gerekiyor.
    Bakın, ben size bazı tablolar da sunmak isterim: 12 Eylül 1980’de ihraç edilen öğretmen 3.854, şu anda ki bir darbe yapılamadı, OHAL döneminde 55 bin. İhraç edilen akademisyen 12 Eylülde 120 kişi, şu anda 6 bin kişi. İhraç edilen hâkim ve savcı 12 Eylülde 47 kişi, şu anda 4.500 kişi. Tutuklu gazeteci sayısı 12 Eylül döneminde üç yıl içinde 31 kişi, şimdi iki yıl içinde 320 kişi. İltica edenler 30 bin kişi, şu anda 60 bin kişi. Hitler Almanyası’nda, bakın, 12 bin kişi mağdur edilmiş, McCarthy dönemi ABD’sinde 12 bin kişi mağdur edilmiş, şu anda 200 bine yakın kişi mağdur edildi OHAL uygulamalarıyla. Gerçekten astronomik, büyük farklar var değerli arkadaşlar.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Buyurun.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Bir de şu konuya değinmek isterim: Geçtiğimiz gün bir tartışma yaşandı Sayın Özkoç’la Sayın Zengin arasında.
    Değerli arkadaşlar, ben, şahsen Merve Kavakçı’ya, bu Meclisten kovulduğu zaman en çok üzülenlerden birisiydim. Yine başörtüsü yasağına karşı yıllarca gösteriler düzenleyen de bir kişiyim. Ama başörtüsü hassasiyeti üzerinden hâlâ prim edinilmeye çalışılmasına da şiddetle karşıyım. Bu memlekette şu anda Kürt meselesi halledilmiş değil, bu memlekette yaşam hakkı ihlalleri son hızıyla devam ediyor, düşünce özgürlüğü ihlalleri devam ediyor, cezaevleri tıka basa dolu, iş cinayetleri ve KHK’ler büyük bir facia hâlinde. Dinî sembollere gösterilen hassasiyet; insan hakları ihlallerine, ahlaki zafiyetlere, yolsuzluklara, hırsızlıklara da karşı keşke gösterilebilseydi ama bu yok, sadece ve sadece istismarla bir prim elde etme var.
    Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. (HDP sıralarından alkışlar)

YouTube

Yorumlar