19 Kasım 2020

AHVAL

İnsan hakları savunucusu, HDP Kocaeli milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hak ve Hukuk’ta koronavirüs vakalarının geldiği noktayı, cezaevlerindeki son durumu, hükümetin koronayla mücadelesini, Meclis’te kabul edilen 2021 bütçesinde sağlığa ayrılan miktarı anlattı. 

Hükümetin aldığı koronavirüs tedbirlerini değerlendiren Gergerlioğlu, daha etkili önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Cezaevlerinde vakaların hızla arttığını söyleyen Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nın bu konuda hiçbir açıklama yapmadığına dikkat çekiyor.

HDP milletvekili Gergerlioğlu, Meclis’te kabul edilen 2021 bütçesinde Sağlık Bakanlığı için ayrılan bütçenin koronavirüsle mücadele etmek için yetersiz olacağını belirtiyor.

Gergerlioğlu’nun anlatımları şöyle:

“Gereken önlemler alınmazsa büyük can kayıpları olur diye defalarca söyledik. Haziran ayında turizm nedeniyle önlemler gevşetildi ve vakalar artmaya başladı. Sosyal hukuk devletinin böylesine olağanüstü durumlar için hazırlıklı olması gerekiyordu. Esnafını evinde tutarak koruması kollaması gerekiyordu. İnsanların evde otururken parasız kalmamasını sağlaması gerekiyordu.

Ama hazine yağmalanmıştı, talan edilmişti. Ekonomi de batma noktasına gelmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sonunda bırakıp kaçmayı tercih etti.

Böylesi bir ortamda Covid-19’a yönelik etkili tedbir alınmaması ve sıkışan ekonomi nedeniyle turizm sektörü canlandırıldı. Ağustos ortasından itibaren Covid-19 vakaları artmaya başladı. Ben bir göğüs hastalıkları hekimi olarak ağustos ayından itibaren sokağa çıkma yasakları ve etkili önlemler alınması gerektiğini hep söyledim. Ancak iktidar ekonomik olarak sıkışmıştı ve bu önlemleri alamıyordu. Bilim Kurulu da aylardır bunları söylüyordu. İktidar buna cesaret edemiyordu. Vakalar artmaya başladı. Günde 100’ü geçen ölümler, 4 bini geçen hasta sayıları. Resmi olmayan rakamların çok daha fazla olduğunu biliyoruz.

İktidar önlemler paketi açıkladı. Sokağa çıkma yasakları gecikti. Daha etkili yapılması gerekiyor. Esnafın, memurun, sağlık çalışanlarının desteklenmesi gerekiyor. Sağlık çalışanları namlunun ucunda. Büyük ölümler oluyor. Bunların durdurulması için daha etkili önlemler alınması gerekiyor. Yoğun bakımların artık tıkandığı, hastaların beklediği bir dönemdeyiz.

Böylesi bir dönemde cezaevinde de vaka sayıları çok arttı. Bu konuda Adalet Bakanlığı hiçbir açıklama yapmıyor. Mahpuslar son derece tedirgin. Hijyen malzemelerine ulaşamıyorlar. Ölenler var. 

Sağlık Bakanlığı bütçesi 77 milyar 615 milyon lira. Bunun 40 milyar lirası personel ve SGK giderlerine ayrıldı. 16 milyar lirası şehir hastanelerine ayrılmış durumda. Bütün bunlar koronayı önleme çalışmaları ve sağlık alanındaki yatırımlara pek bir para ayrılmadığını gösteriyor. Şehir hastanelerine ödenen paralarla 17 adet 500 yataklı hastane yapılabiliyor. Şehir hastanelerine yatırılan paralar müteahhitlere giden paralar olarak rantiye olarak kayıtlara geçiyor. Sağlık Bakanlığı’na ayrılan bütçe genel bütçenin yüzde 5,7’sini oluşturuyor. Aslında koronayla mücadele için daha fazla bütçe ayrılmalıydı. Yüzde 10’dan az olmamalıydı. Sağlık alanında Covid 19’la mücadele edecek bir bütçe göremiyoruz. Şu anda en büyük mesele korona. Bu bütçeyle koronayla mücadelenin yetersiz olacağını düşünüyoruz.” 

Yorumlar