13 Haziran 2019

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Gözaltı merkezleri ve cezaevlerinden çok sayıda şikayet aldıklarını ancak İçişleri Bakanlığı veya Adalet Bakanlığından şikayetlere ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Adalet Bakanlığından bir ilerleme göremiyoruz. Cezaevleri felç halinde. Kapasite üstü 60-70 bin insan cezaevlerine tıka basa doldurulmuş durumdadır. Sağlık hakkı ihlalleri had safhada, nakiller tıkanmış durumdadır. Bunları Adalet Bakanlığına ilettiğimizde, ‘teyit edilmemiş bilgiler iletiyorsunuz’ diye cevap veriliyor. Soruşturmadan, araştırmadan bize cevap veriyorlar. Cezaevlerinde binlerce ihlal var ve biz bunu çok iyi takip ediyoruz. İstedikleri kadar üç maymunu oynasınlar, ihlalleri duyurmaya devam edeceğiz.

Serkan Gölge, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türkiye’de tatildeydi. ABD’den Türkiye’ye gelmesi suç olarak kabul edildi. Serkan Gölge, abuk sabuk gerekçelerle tutuklandı. Sonunda çok nitelikli bir insan olduğu için ABD Başkanı Donald Trump devreye girdi ve Erdoğan’ı telefonla aradı. Biz, bu tür hadiseleri çok gördük. Alman cumhurbaşkanı ister Alman gazeteci salınır, Trump ister rahip Brunson salınır. Türkiye’de yargının hali budur. Serkan Gölge ne olduğu belli olmayan bir şekilde mahkeme bile olmadan cezaevinden serbest bırakıldı.- Reklam –

İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’nı görevlerini yapmaya çağırıyorum. Türkiyede son 4 aydır 6 kişi kaçırıldı ve bu 6 kişi için tek bir açıklama yapılmıyor. Bu 6 kişi için tek bir açıklama yapılmıyor AİHM ve BM bile Türkiye’den cevap istiyor, ama yetkililer hiçbir açıklama yapmıyor. Bakın tekrar ediyorum son 4 aydır kaçırılan 6 kişiden birisi, Gökhan Türkmen 123 gündür kayıp Antalya’da kaybedildi ve hiçbir açıklama yapılmıyor, araştırma yapılmıyor.

Özgür Kaya 118 gündür kayıp kötü muamele gördüğü endişesi ile ailesi gece gündüz ne yapacağını bilmeden çırpınıyor her türlü makama her yere başvuruyor hiçbir cevap alamıyorlar! Yasin Ugan 118 gündür kayıp yine Yasin Ugan içinde hiçir açıklama yapılmıyor, hiçbir araştırma yapılmıyor aile fertleri büyük bir tedirginlik yaşıyor!

Erkan Irmak İstanbul’da kaçırıldı 116 gündür kayıp onun içinde evinin önünden kaçırılıp siyah bir Transporter’a derdest edilip atılma görüntüleri kameralara yansıdığı halde hiçbir araştırma yapılmıyor, hiçbir açıklama yapılmıyor! Mustafa Yılmaz Ankara’nın göbeğinde 112 gün önce kaçırıldı hiçbir açıklama araştırma yapılmıyor evinin önünden kaçırıldı ve yine bir siyah Transporter’a bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldü 112 gündür ailesi çırpınıyor hiçbir haber alınamıyor.

Salim Zeybek 112 gündür kayıp Edirne’de kaçırıldı, kaçıranlar ailesini Ankara’ya bıraktı eşi onlara siz kimsiniz niye kaçırıyorsunuz diye sorduğunda biz devletiz herhangi bir yere gitme diye cevap verdiler. İddialar hakkında araştırma ve açıklama yapılmıyor değerli arkadaşlar!

Bu ulkede yargı reformundan mı bahsediliyordu? ‘İy günler sayın vekîlim. 2 yıl 11ay cezam kesinleşti. İnfazım geldi. Eşimin dosyası da istinafta. Yüzde 80 engelli oğlumun heyet raporunu dava dosyasına koyduk infaz erteleme istedik. Hâkim dikkate bile almadı. Herkes duysun bu zalimliği.’

Adalet Bakanlığını ve Abdülhamit Gül’ü ciddiyete davet ediyorum. Binlerce iddia var cezaevlerinde.Binlerce ihlal var ve biz bunu çok iyi takip ediyoruz. 1 yıl öncesinde büyük bir ihmal sonucunda vefat eden insanların dosyasına bile dokunulmamış durumda, hiçbir araştırma yapılmıyor.”

Ocak Medya

Yorumlar