13 Ekim 2020

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    Şimdi, tabii, İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı yargıya bağımlı değildir yani kendi başına çalışmalar yapar, tetkikler yapar. Zamanında İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı karakollara giderek Filistin askıları bulmuş bir komisyondur. Şu anda böyle bir çalışma yok ama zamanında bu tür çalışmaları yapmış, bunların peşine düşmüş ve yetkilerini kullanmış bir komisyondur. Şimdi Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki, iki komşu ülke arasındaki savaşla ilgili bir Komisyon teklifi var. Tabii ki bir insan hakları komisyonu barıştan yana yer alır ama şunu da bilmek lazım: Şu anda bir barış zaten tesis edildi yani tesis edilen bir barış var; bunu da bilmek lazım. Her iki tarafın yaptığı ihlalleri tespit etmek önemli ama Meclisin İnsan Hakları Komisyonu olarak bu ne derece yapılabilir, bu da ayrı bir soru çünkü bir insan hakları komisyonuysa her iki tarafın yaptığı ihlalleri tespit etmesi gerekir ama buna ne derece gücü vardır; bu da ayrı bir konu.
    Türkiye’deki Ermenilerin uğradığı mağduriyetler, tabii, Meclis tarafından araştırılması gereken bir konu olabilir çünkü zaten bu konuda kilise önünde birtakım nümayişlerin yapıldığını ve Ermeni halkının tedirgin olduğunu da biz biliyoruz ama bütün bunların yanı sıra ülkemizdeki gerçekliği de bilmek lazım yani Hrant Dink cinayetinin on üç yıl boyunca aydınlatılmadığı, aydınlatılmak istenmediği bir ülkede yaşıyoruz ve üstüne “Türkiye’deki Ermenilerin mağduriyetini araştıralım.” diyoruz. Ne derece bir samimiyet var, bunu sormak lazım çünkü Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporu Abdullah Gül tarafından apaçık bir şekilde hazırlanmasına rağmen hiçbir gereği yapılmayan bir ülkede yaşıyoruz. Ben o Denetleme Kurulu raporunu Sayın Gül’le görüşmemiz sonrasında da inceledim ve gerçekten çok önemli ihlalleri tespit etmiş bir Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu raporuydu ama gelinen noktada -14’üncü yıla giriyoruz- Hrant Dink cinayetiyle ilgili tek bir adım yok, gerçek failler bulunamamış durumda, son durum bu. Yani şimdi böyleyken bunu söylemek Ermeni halkını ne kadar tatmin eder, bu da ayrı bir konu.
    Onun dışında, tabii ki araştırma kurulları, alt komisyonlar kurulmasında zarar yok ama bizim birçok önerimiz oldu, nazarıitibara alınmadı. Covid’le ilgili cezaevlerinde çok önemli sıkıntıların olduğunu biz söyledik, ölüm vakaları olduğunu söyledik, şu anda da ölüm vakaları devam ediyor. Cezaevleri, insan hakları komisyonları için çok önemli bir yerdir, şu anda da zaten Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü raporu var karşımızda ama bu ülkede haziran ayından beri Adalet Bakanı cezaevlerindeki Covid vakalarıyla ilgili tek bir açıklama yapmıyor. İnsanlar son derece tedirgin; mahpuslar, mahpus yakınları son derece tedirgin; büyük bir sıkıntı var ama bütün bunlara rağmen Bakan tek bir açıklama yapmıyor, kamuoyuna hep basından veyahut da bizim vasıtamızla vakalar yansıyor. Son bir ay içinde 6 tane Covid’den dolayı ölüm oldu. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri hiçbir açıklama yapmıyor ve bizim Komisyonumuz da bu konuyla ilgili hiçbir girişimde bulunmuyor, insanlar son derece tedirgin. Daha geçen gün Elbistan’da birisi öldü, önceki gün başka bir cezaeviydi, Buca’da gencecik bir insan öldü. Hep böyle genç yaşlarda ölen bir sürü insan var, bu konuyu araştırmak lazım. Adalet Bakanlığı açıklama yapmayacaksa kim yapacak, ben mi yapacağım, siz mi yapacaksınız? Hazirandan beri tek bir açıklama yok, niye yok? Bunu İnsan Hakları Komisyonunun sorması lazım ama maalesef bu konuda bir adım yok, bir çalışma grubu oluşturulması lazım, yok. Yani çalışma grupları, alt komisyonlar oluşturulsun diyoruz ama bu ülkede işkence var, insan kaçırma var ve bunlarla ilgili biz kaç defadır alt komisyonlar, çalışma grupları oluşturulması gerektiğini söyledik ama maalesef bir çalışma yapılmadı. Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işkence vakaları için bir çalışma yapılmadı baro raporuna rağmen, Halfeti’deki işkencelere karşı bir çalışma yapılmadı. Servet Turgut Van’da, Osman Şiban… Ben Van’a da gittim, aslında sizin gitmeniz lazımdı, İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığının gitmesi lazımdı. Van’da ne olmuş? Bir gidip sorsaydınız keşke. Ben gittim, Van’da Servet Turgut’un kardeşi Naif Turgut’la görüştüm, ayrıntılı uzun uzun konuştum. Köylerinden abisi -kendisi 61 yaşında, abisi Servet Turgut 64 yaşında- kekeme bir vatandaşımız. Köyde çuvalları dikerken, samanların çuvallarını dikerken asker geliyor, köydeki Osman Şiban’ı da alıyor, sapasağlam helikoptere biniyorlar ve ardından üç gün sonra bu kişilerin hastanede kemikleri kırılmış, beyin kanaması geçirmiş, iç kanama geçirmiş hâlleriyle durumları bulunuyor, tüm köylülerin gözü önünde. Bu konuda Meclis İnsan Hakları Komisyonu hâlen bir çalışma yapmıyor, bir rapor oluşturmuyor. Yani, hâlen Van Valiliği bir açıklama yapıyor “Kayalıklardan düştü.” diyor. Bölgeye gidip bakıyoruz, kayalık mayalık yok, dümdüz bir arazi.
    ÜMİT BEYAZ (İstanbul) – Sayın Başkanım, çok özür dilerim, benim geçmem gerekiyor, insan haklarıyla ilgili konuşursak, başka bir gün toplantı yapalım, çok özür diliyorum.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli)- Ama bunlar önemli konular, işkenceden bahsediyoruz.
    ÜMİT BEYAZ (İstanbul) – Bununla ilgili başka bir gün toplanalım, çıkmak zorundayım. Önergeyi yapalım, çıkmak zorundayım.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın bunlar işkence, insanlar… Sayın Vekilim, işkenceden ölen insanlardan bahsediyoruz.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Gündeme göre değerlendirme…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın, işkenceden ölen insanlardan bahsediyoruz yani bakın…
    METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Devamlı bahsediyorsun aynı şeylerden.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Çok açık ve önemli şeyden bahsediyoruz.
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Gündeme alsaydınız onu da koşuşacaktık.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın, bu olacak bir şey değil, bakın, siz de lütfen gidin, Van’da, gidin, telefonunu vereyim, gidin konuşun, Naif Turgutlu, bir oturun konuşun, tüm köylülerin gözü önünde 2 insan gözaltına alınıyor, 200 metre yürütülüyor, helikoptere biniyor, iki gün boyunca kimse haber vermiyor, üçüncü gün Van Eğitim Araştırma Hastanesinde yoğun bakımda bulunuyor bu insanlar yani bunun bir açıklamasını bu devlet yapmıyorsa, Bakanlık, Valilik yapmıyorsa, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bu konuyu bir araştırmıyorsa, orada başka hiçbir şey yapmaya gerek yok arkadaşlar.
    OYA ERONAT (Diyarbakır) – Ya o yargıda, yargıda olay.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın, yargı ayrıca araştırır…
    OYA ERONAT (Diyarbakır) – Yargıda dedik ya.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın, yargı ayrıca araştırır ama bu Komisyon niye var? Bu komisyon bir sürü şeyi araştırıyor.
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – O zaman yargı her şeyi araştırıyor.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – O zaman biz bu Komisyonu kurmayalım o zaman.
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Burası niye var?
    OYA ERONAT (Diyarbakır) – Biz yargıç mıyız?
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, ben tekrar size söylüyorum, bunu araştıralım. Türkiye’de bakın, “Sistematik işkence yok.” diyorsunuz, “AK PARTİ iktidarımızda işkence olayı yok.” diyorsunuz ama var, işte bakın, cezaevlerinde var, emniyet müdürlüklerinde var.
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, toparlar mısınız?
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Birçok yerde var. Tamam, ben bitiriyorum.
    Benim teklifim, tamam bu Komisyon kurulsun, hani, bence bizim ülkemizdeki
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Ya Hatay’daki yangından bahsetsenize.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Hatay’daki yangını ilk ben eleştirdim, ilk ben kınadım, Hatay’daki yangını ilk ben kınadım, bundan haberin var mı? Bir şeyleri karıştırmaya gerek yok, ben burada konuşuyorum.
    METİN NURULLAH SAZAK (Eskişehir) – Aynı şeylerden bahsediyorsun.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Evet, aynı şey, işkenceden bahsediyorum.
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Böyle konuşma olur mu? Düzgün konuşun, bir düzgün konuşun!
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Arkadaşlar, bakın…
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Hatay’ı kim yaktı? Maden aramak için yakıyorsunuz, sonra da gelip bize çemkiriyorsunuz.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Terbiyesizlik yapma!
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞULU (Kocaeli) – Lafınıza dikkat edin.
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Lafına dikkat et.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Ne diyorsun sen?
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Ya lafına dikkat et. Bir hanımefendiye böyle bir laf edemezsiniz.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Sen kime ne demek…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Terbiyesizlik etme be!
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Terbiyesizlik yapma!
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Allah Allah, şuna bak! Durup dururken ne diye milletvekilimize böyle hakaret ediyorsun?
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Lütfen durur musunuz?
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Aynı şeyler ya!
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – O zaman değişin, dinlemek istemiyorsanız, başka biri gelsin Komisyona, gerçekler bunlar.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Dinliyoruz, dinliyoruz, aynı şeyleri dinliyoruz sabırla.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – İşinize gelmeyebilir.
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Arkadaşlar…
    GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Bu Komisyonunun görevi, bu Komisyonun görevi bu.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli)- İnsan hakları en çok…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, lütfen bitirir misiniz sözlerinizi.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Ben bitiririm, milletvekilleri bana engel oluyor. Bakın, tabii ki laf atıyor ve milletvekilimize hakaret ediyor. Şimdi, bunlar hoş şeyler değil. Sizin en başta buna müdahale etmeniz lazım. Şimdi ben açıkça tekrar söylüyorum: Tarih önünde sorumlu olursunuz, 2 vatandaşımız 64 yaşında…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Ya bunu konuştunuz, tamam.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Son cümlelerimle bitiriyorum.
    Tekrar söylüyorum: Biz zaten teklif de verdik.
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – …yargıya taşınmazsa birlikte yargıya taşıyalım kardeşim bir işkence varsa. Taşınmışsa…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bütün vakalar… O zaman bu Komisyon niye var?
    MEMET BÜLENT KARATAŞ (İstanbul) – Ya taşınmışsa…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Taşınmış, ben takip ediyorum ama bu işlerin kapatıldığını da çok iyi biliyorum. Türkiye’de hangi yargı, hangi yargı işkenceyi ortaya çıkarmıştır? Bir sürü işkence vakası örtbas edilmiştir. Daha sonra AİHM’de Türkiye cezalandırılmıştır, haberin yok senin bunlardan. Türkiye’de bir sürü, Güçlükonak vakasını biliyor musun? Türkiye’de örtbas edilmiştir daha sonra AİHM Türkiye’yi cezalandırmıştır, tazminat cezasına çarptırmıştır. Hiçbirinden haberiniz yok tabii, güllük gülistanlık bir ülke zannediyorsunuz burasını.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sözlerimi bağlıyorum.
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Bağla.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bütün ihlaller örtbas ediliyor. Yusuf Bilge Tunç 450 gündür Türkiye’de kayıp kaçırılmış bir insan. Ne ölüsü, ne dirisi…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, Sayın Gergerlioğlu…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Bakın…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Kendi kanaatlerinizi… Lütfen tamamlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Kaçırılan kişilerle ilgili biz bir çalışma grubu…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, lütfen önergeyle ilgili konuşmanızı tamamlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Olay yargıya aksetti ve…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, lütfen önergeyle ilgili konuşmanızı tamamlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Olay yargıya aksetti ve…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, lütfen konumuzla ilgili konuşmayı bitirin.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Niye benden bu kadar rahatsız oluyorsunuz. Kaçırılan kişiler 6 kişi bulunduktan sonra 2 kişi mahkemede…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Bunların hepsini konuştuk burada zamanında, geçti bunların konuşması. Bunların hepsini konuştuk.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – İkisi altı ay boyunca, birisi de dokuz ay boyunca işkenceye uğradığını söyledi ve İnsan Hakları Komisyonunun bu gündeminde değil. Servet Turgut…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Peki teşekkür ediyorum.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Servet Turgut…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, teşekkür ediyorum.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – İşkencesini araştırmayan…
    BAŞKAN HAKAN ÇAVUŞOĞLU – Sayın Gergerlioğlu, önerge…
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ediyorum.


Yorumlar