16 Temmuz 2020

YouTube

 ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ben OHAL üzerine konuşacağım.
    Dört yıldır OHAL devam ediyor. Dün, başarısız bir darbe girişiminin yıl dönümü idi. Sonrasında dört yıl darbe devam etti. Gerçek anlamda darbe dört yıldır devam ediyor. Neye yapılıyor? Demokrasiye, hukuka, insan haklarına, millete yapılıyor; annelere, babalara, çocuklara, seçilmişlere, belediye başkanlarına, milletvekillerine yapılıyor.
    İşte, bütün bu OHAL macerasını biz büyük bir araştırmada inceledik. Üç yıldır inceliyoruz, 3.305 kişiyle. Üçüncü yıl OHAL araştırmasını geçtiğimiz günlerde açıkladık. 1.667 sayfalık dev bir rapor hakkında size bilgi vermek isterim değerli arkadaşlar. OHAL Anayasa’nın izin verdiği bir hâl ama OHAL Anayasa’ya aykırı bir şekilde kullanıldı. Anayasa ayaklar altına alındı, anayasal rejim yerine bir KHK rejimi kuruldu ve insanlar sorgusuz sualsiz ihraç edildi. Kamu görevinden ihraç edilmekle kalmadı özel sektörde iş bulmalarının önüne geçildi. Öğretmenler, şu anda 55.000 öğretmen açıkta hiçbir iş yapamıyor. Hukukçular avukat olamıyor, özelde bile iş yapamazsın denildi, ne denildi? Öl denildi, öl… Seni imha etmek istiyorum denildi. Yurt dışına çıkışları bile engellendi. 3,5 yıldır pasaport yasakları getirildi. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur, yargı kararı almaksızın pasaport yasağı getiremezsiniz, sonuna kadar bunu yaptılar. Ve sonunda aç susuz kalan insanlar, sivil bir ölüme uğratıldı. Yani, yaşayan insanı ölüm kabul eden bir iktidar var karşımızda. Sosyal ölüme uğrattılar, aforoz ettiler, siyasi ve sosyal bir soykırıma uğrattınız ve insanlarımız intihar etmeye başladı. Bakın, dört yıldır 60’tan fazla intihar var. İnsandan bahsediyorum, siyasi kelam etmeyin bana, insanlar intihar ediyorlar, çaresiz kalıp intihar ediyorlar. Boşanmalar normal popülasyona göre -normal popülasyonda binde 1- KHK’larda yüzde 3,2 yani, 17 kat artmış. Yani insanların evlerini yıkmışsınız, ocaklarını darmadağın etmişsiniz, aile birliği bütünlüklerini perişan etmişsiniz, intihar eden, sosyal dışlamaya uğrayan, ekonomik sefaleti, psikolojik sorunları yüzde 90 oranlarında yaşayan bir topluluk var karşımda ve şu an Türkiye’nin en önemli sorunun bu olması lazım.
    İnsanların mallarına çökme, ganimet gibi görme, emekli hakkını alan insanların emeklilik hakkını gasbetme, emekli ikramiyesini gasbetme… yasal hakkı aslında, veyahutta aç susuz kalan insanlara sosyal yardım vermeme ondan da menetme. Bunlar soykırımdan başka nedir? Bir de bütün bunların üstünü örtmeye çalıştınız. Evet sayısal çokluğunuzla, Cumhur İttifakı’nızla AK PARTİ, MHP bunun üstünü örttü ne yaptı? 31 Ekim 2019 öncesi tüm SGK’nın suç ve günahlarını örtmek üzere SGK yetkililerine yasal zırh getirdi, bunu bu Meclis çıkardı. Utanç verici bir yasadır, soykırımı örtme yasasıdır bu, başka bir şey değildir. Suçsuzsa niye bu yasayı çıkarıyorsunuz? “Minareyi çalan kılıfını uydurur.” demiş bizim halkımız değil mi? Bakın, öylesine bir soykırım yaptılar ki Almanlardan tek farkı gaz odası eksikti ve bu, sonuçta topluma da yansıdı. Nereye yansıdı? Bakın, elimizdeki bulgular net, 2015’te kişi başına düşen millî gelir 10.082 dolar iken 2019’un sonunda 8.960 dolara düşmüştür. Toplum da çökmeye başlamış. Topluma da sirayet etmiş. Hepsini bilimsel çalışmalarla bulduk. Sadece mağdurlar değil, mağdur yakınları ve toplum da çökmeye başlamış. Siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel psikolojik olarak şu değerler arkadaşlar, hepsinde büyük çöküşler var.
    Bakın, Nature Endeksi’ni söylüyorum: 47 ülke arasında bilimsel çalışma üretme açısından Türkiye sondan 12’nciydi. Ne oldu biliyor musunuz? Bizim ligimizdeki Tayland, İran gibi ülkeler bilimsel çalışmalarını attırırken bizimki azaldı OHAL döneminde.
    Yine, ülkede bir kaçış başladı. Cumhuriyet Dönemi’nin en büyük beyin göçü yaşandı, insanlar ülke dışına çıkmaya başladı.
    Merkez Bankasının döviz rezervleri 105 milyar dolardan 55 milyar dolara düştü ve sonuçta insanlar bu ülkede kalmak istemedi arkadaşlar.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Gergerlioğlu.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Bakın, “İmkânınız olsa yurt dışına yerleşip orada yaşamak ister miydiniz?” diye sorulmuş.
    BAŞKAN – Sayın Gergerlioğlu teşekkür ediyorum.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Halkımız Türkiye genelinde yüzde 62,5 şu ortamda “hayır” demiş ve AK PARTİ seçmeninin de yüzde 47’si “hayır” demiş. (HDP sıralarından alkışlar)
    BAŞKAN – Sayın Gergerlioğlu, süreniz doldu.
    MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan…
    RECEP ÖZEL (Isparta) – Gergerlioğlu, darbe yapanlar hain mi değil mi, onu söylesene?
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Devamla) – Haindir tabii.
    Siz, hepiniz ortadan kaybolmuşken darbeye ilk dakikada karşı çıkan insanlarız biz.

Yorumlar