3 Aralık 2022

Kartepe Şehir

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Engelli Vatandaşların araç alımlarında vergi indirimi engellilik oranını %90’dan %40’a indirmek için ve araç alım üst sınırındaki ücretin de 1 milyon tl’ye çıkarılması için kanun teklifi verdi

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Engelli Vatandaşların araç alımlarında vergi indirimi engellilik oranını %90’dan %40’a indirmek için ve araç alım üst sınırındaki ücretin de 1 milyon tl’ye çıkarılması için verdiği kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı;

Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

GEREKÇE

Fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen kişiye engelli yurttaş denilmektedir.

Bu yurttaşlarımıza bir rapor verilerek engellilik durumları belirginleştirilmektedir. Engelli raporu, engelli kişilere sağlanan hak ve önceliklerden yararlanmak için kişilerin engelli olduklarını resmi bir sağlık raporu ile belgelemesi durumunu gösterir. Kanuna göre fiziksel ya da ruhsal olarak vücut fonksiyonlarının %40 ve üzerini kaybetmiş kişiler engelli kabul edilmektedir.

Yasalara göre kişinin engelli sayılabilmesi için vücut fonksiyonlarını en az %40 oranında kaybetmesi gerekmektedir. Engelli rapor oranı %40 ın altında ise kişi engeli kabul edilmez ve engellilere sağlanan hiçbir haktan faydalanamamaktadır.

Türkiye’de verilere göre, 1.414.643 erkek, 1.097.307 kadın toplam 2.511.950 engelli bulunmaktadır. Bu engellilerin 775.012’si ağır engelli olarak tanımlanmaktadır. Engelliler sosyal, ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların çözümü noktasında ne yazık ki kalıcı ve etkin çözümler bulunamamaktadır.

Engel oranı %90 olan yurttaşlara sıfır araç alımda vergi muafiyeti sağlanmakta ve daha uyguna araç alabilmektedirler. Bu engellilik oranına sahip yurttaşların sadece bu araçlara sahip olabilmesi başka mağduriyetleri de yanında getirmektedir. Özellikle %40 ve üzeri fiziksel engelli yurttaşlar ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik durumu sınırda kalmış yurttaşlar da ne yazık ki bu hakkı elde edebilmek için sağlık kurumlarında perişan olmaktadır.

Engellik sadece bireyi değil ailesini de derinden etkileyen bir yoksulluk hali de yaratmaktadır. Sıfır araç alımında engelli yurttaşın görece rahatını sağlayabilecek araçlar çok yüksek fiyatları bulmuş şu anda fiyat sınırı içinde olan araçlar çok azalmıştır. Bu sebeple mevcut üst sınırın daha yukarılara taşınması elzem olmuştur.

Bu amaçla söz konusu “Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 1 – Yaşanılan ekonomik krizde engelli yakınlarının alabilecekleri otomobil neredeyse kalmamıştır. Bu madde ile engelli yakınlarının daha önce alabildikleri taşıtları alabilmesi hedeflenmiştir.

MADDE 2 – Engellilik durumlarında taşıt temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyacı karşılamak noktasında %40 engelli olan özellikle çocuk ve yaşlı engelliler de araca büyük ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple de sosyal devlet bu yurttaşlardan alınan vergilerde istisna sağlaması Anayasa açısından da yerinde bir çalışma olacaktır.

MADDE 3 – Yürütme maddesidir.

MADDE 4 – Yürütme maddesidir.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

      MADDE 1- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinde yer alan      “200.000 TL’yi” ibareleri “1.000.000 TL’yi” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde yer alan “% 90” ibareleri “% 40” şeklinde değiştirilmiştir.

            MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar