9 Ocak 2024

Karar

Akademisyen Mehmet Ali Çağlar umre yapmak için gittiği Suudi Arabistan’da taciz iddiasıyla tutuklandı. Aylardır cezaevinde bulunan Çağlar için DEM Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu harekete geçti. Gergerlioğlu, Melek Ebru Çağlar’ın mesajı üzerine Çağların akıbetini Dışişleri Bakanlığı’na sordu. Gelen yanıtta gereken girişimin devam ettiği belirtildi.

Akademisyen Muhammed Ali Çağlar, Umre için gittiği Suudi Arabistan ziyaretinde “taciz” iddiasıyla aylardır tutuklu bulunuyor. Eşinin ifadesine göre, Kabe’yi tavaf ederken Hacerül Esved çevresinde izdiham yaşandığı, Muhammed Ali Çağlar’ın burada yere düşürdüğü çantasını almaya çalışırken Suudi Arabistan polislerince “taciz” iddiasıyla gözaltınıp cezaevine konuldu.

Mehmet Ali Çağlar eşi Melek Ebru Çağlar’ın Umre’de yaşananların ardından eşi yaşadıkları mağduriyeti paylaştı. “Biz ilk günden bütün Türk yetkililerine haber verdik ama onlar sadece süreci takip ediyoruz diyerek şu an da 6 ayı geçirdik maalesef” ifadelerini kullanan Çağlar, Gergerlioğlu’na mesaj illetti.

DEM Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kendisine gelen mesajı üzerine Muhammed Ali Çağlar akıbetiyle ilgili olarak İçişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltildi:

1) Tarafima iletilen iddialar doğru mudur?

2) Eğer bu iddialar doğruysa Muhammet Ali Çağlar isimli yurttaşın akıbeti ne durumdadır?

3) Muhammet Ali Çağlar isimli yurttaşın Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

4) Soru önergesinin yazıldığı tarih itibariyle yurt dışlarında hükümlü ve tutuklu olarak bulunan kişi sayısı kaçtır?

GEREKENİN YAPILDIĞI YANITI

Bakanlık tarafından akademisyen Muhammed Ali Çağlar’ın durumu ile ilgili olarak, ailenin düzenli olarak bilgilendirildiği ve Çağlar için gerekli tüm girişimlerin yapıldığı ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle:

Muhammet Ali Çağlar isimli vatandaşımız, 9 Ocak 2023 tarihinde Mekke’de taciz suçlamasıyla gözaltına alınmış; bu çerçevede açılan dava kapsamında yapılan yargılama sonucunda 2 yıl hapis ile 50 bin SAR para cezasına çaptırılmıştır.

Çağlar’ın durumu, gözaltına alındığı günden bu yana gerek Bakanlığımız gerek Suudi Arabistan’daki Temsilciliklerimizce yakından takip edilmekte; hak ve çıkarlarının korunmasını teminen, gerekli tüm girişimler yapılmakta, vatandaşımızın ailesi düzenli olarak bilgilendirilmektedir.

Yorumlar