02 Kasım 2020

TBMM

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

YouTube

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
    BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Sadece şunu söyleyeceğim -Sayın Gergerlioğlu, süreyi yeniden başlatacağım- özellikle beş dakika verdiğim arkadaşlara ilave süre çok fazla veremeyeceğim, belki kısa bir süre daha verebilirim ama. Çünkü 20’nin üzerinde dışarıdan gelen milletvekilimizin talebi var, Komisyon üyesi olup da konuşmayan arkadaşlarımız var. O açıdan biraz süreye hassasiyet göstermenizi rica ediyorum.
    Buyurun lütfen.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
    İzmir depremi dolayısıyla vefat eden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve tüm İzmirlilere de sabırlar diliyorum.
    Değerli arkadaşlar, ben önemli bir tarihî merkezimizle ilgili bir değini de bulunacağım.
    Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan çok önemli bir merkezimiz. Ben geçtiğimiz aylarda ailemle beraber bu merkezi ziyaret ettim, Tarihî yerlere meraklıyımdır ama gördüklerim karşısında büyük bir hayal kırıklığına uğradım, önemli eleştirilerim oldu kendi zihnimde bir vatandaş olarak, bir milletvekili olarak. Daha sonra, konuyu da araştırdım, bilimsel yazılara baktım. Elimde Akdeniz Üniversitesinden Rıfat Olgun ve Tahsin Yılmaz’ın bir bilimsel çalışması var, onları da tetkik ettim ve eleştirilerimin haklı olduğunu gördüm. Önemli bir merkez, Roma Dönemi’nin bir metropolü, maalesef, çok üzücü bir şekilde ihmal edilmiş, bakımsız durumda. Aslında önemli bir merkez ve kazılar yapılsa çok önemli dünya çapında eserler bulunabilecek ama ihmal edilmiş. Nedir buradaki sorun? Evet, bir sit alanı ilan edilmiş ama bu sit alanının üstünde bir köy var ve o köydeki sakinler gördüğüm kadarıyla tarihî eserleri, taşları kendi evlerinin yapımında kullanabiliyor, biz orada gözümüzle de gördük. İşte, yeni yapılan bir köprünün altında tarihî taşlar vardı, cami tuvaletinin orada tarihî taşlar vardı. Yine, ilginç bir şeydi, Zeus tapınağı dünyanın en iyi korunmuş tapınağı ve orada dünyanın ilk borsası bulunmuş ama bizim gayretimizle değil, bir deprem olmuş, ilkokul yıkılmış, altından dünyanın ilk borsası, Diocletianus’un 301’de yaptığı ilk borsası çıkmış. Yani bizim yaptığımız kazılarla, çalışmalarla değil de bir deprem dünyanın ilk borsasını ortaya çıkarmış. Yine, stadyum, tiyatro, eşi benzeri olmayan bir yer ama gereken tanıtım yapılmamış. Oteller son derece yetersiz. İki bin yıl önceki eserler gerçekten muazzam bir şekilde ortada duruyor ama gereken kazı çalışmaları, bakım yok, böyle kendi hâline bırakılmış. Evet, bir müze var ama yetersiz durumda. Aktif bir fay hattında. Eğer gereken önlemler alınmazsa bir depremle elimizdeki tarihî eserler tekrar yıkılacak. Penkalas Çayı var orada, Penkalas Çayı’nın üstünde köprü var, tarihî Roma köprüsünün üstünden ağır tonajlı arabalar geçiyor. Ben Aizanoi’ye girdim, Zeus Tapınağı’nı arıyorum, ne bir levha var ne bir şey. Bu, bilimsel çalışmada da eleştirilmiş. Nereye gideceğiniz belli değil. Ben yerli turistim ama yabancı turist bile Zeus Tapınağı’nı, dünyanın ilk borsasını bulmak için bayağı bir gayret sarf etmek zorunda orada. Bunlar, tabii, kabul edilecek şeyler değil. Ülkemizin önemli eserleri böylesine heder ediliyor.
    Yine, Kültür Bakanlığı diyoruz ama Kültür Bakan Yardımcısı Serdar Çam’ın attığı “tweet” hepimizi şok etti. Güya “kültür” Bakanlığın adı ama ifadeler bir bakan yardımcısının ifadeleri, küfür ifadeleri. Sanırım istifa etmesi gerekir yani “kültür” adına yakışmayan şeyler bunlar.
    Yine, bakın, Ayasofya Müzesinin camiye çevrilmesi, Kariye Müzesinin camiye çevrilmesi de kabul edilecek hadiseler değil çünkü bunlar tarihî eserler. Kiliseler müzeye çevrilmiş ve ardından camiye çevriliyor. Ben beş vakit namazında bir Müslümanım. Bu kiliselerin camiye çevrilmesinden hem dinen çok rahatsızım hem de insan hakları açısından çok rahatsızım. “Dinen neden?” derseniz, Tevbe Suresi’nin 109’uncu ayetinde samimiyet ve takva üzerine kurulmayan camilerde namaz kılınmayacağı, yıkılması gerektiği söylenir ve Peygamber Mescid-i Dırar’ı yıktırmıştır. Camilerin temeli takva üzerine olmalıdır, siyaset üzerine değil. Bakın, ben size sorarım: Bundan sonra daha kaç tane kiliseyi camiye çevireceksiniz? Ben bir Müslüman olarak başka dinlerin mabetlerinin camiye çevrilmesini kesinlikle kabul etmiyorum.
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
    BAŞKAN LÜTFİ ELVAN – Sayın Gergerlioğlu, lütfen tamamlayınız. Lütfen son sözlerinizi alalım.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – Yine, av turizmi konusunda büyük tartışmalar yaşandı ve kimi ceylanın kimi geyiğin hayatı ancak bu tartışmalar sonucunda medyaya yansıdığı için kurtuldu, bu da çok üzücü bir durumdu.
    Müzisyenler çok zor durumda. 100’e yakın müzisyen intihar etti; bilmiyorum, haberimiz var mı, önlem aldınız mı?
    Kürtçe isimleri değiştirilen çok yer var, farklı dillerdeki yer isimleri de çok değiştirildi, bunlar da kültürümüze aykırı şeyler.
    Turist sayısının arttığı söyleniyor ama düşen gelirlerden bahsedilmiyor.
    Yine, kütüphaneler… Sayın Bakan, kütüphaneler şu anda çok atıl durumda; 400’ü kapalı şu anda. Bu gidişle, kütüphaneleri modern bir şekilde kullanamadığımız müddetçe kütüphanelerin hepsi de kapanacak. Hani, bakın, binlerce eser var ve çok üzücü bir şekilde doğru kullanılmıyor.
    İhraç…
    BAŞKAN LÜFTİ ELVAN – Sayın Gergerlioğlu, tamamlayın.
    ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) – TRT çalışanları, işinden edilen sanatçılar var. Mehmet Ali Alabora’nın, Levent Üzümcü’nün durumları çok sıkıntılı.

Yorumlar