22 Şubat 2020

Mezopotomya

DİYARBAKIR –  HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, devlet mekanizmasının tamamen çöktüğünü belirterek, 12 Eylül’ü mumla aradıklarını söyledi. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi’nin 9’uncu olağan kongresi Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de gerçekleştirildi. Kongreye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, BES ve sivil toplum örgütleri yöneticileri katıldı. 

 ‘ORTADA BİR DEVLET KALMADI’ 

Kongrede konuşan Milletvekili Gergerlioğlu, Türkiye’nin en kötü dönemlerini yaşadığını belirterek, devlet mekanizmasının tamamen çöktüğünü ifade etti. Gergerlioğlu, “12 Eylül’ü mumla arıyoruz. Çünkü ortada bir devlet mekanizması yok. Bırakın hukuk devletini, ortada bir devlet kalmadı. Ancak bu gidişatı durdurmak zorundayız. Bir sihirli el gelip durdurmayacak. Güya iktidar çözüm sürecinde ‘biz bu meseleyi çözeceğiz’ diyordu. Böyle bir şey olmadı. Aksine binlerce insan öldü, şehirler yakıldı. İnsanlar perişan oldu. Ateş, kan, gözyaşı her yeri kapladı. Ardından süreç bitince darbe mekanizması ortaya çıktı ve bir yıl sonrasında da bir darbe girişimiyle karşılaştık. Yapılan kötülüklere birde OHAL eklendi. Biz insan hakları savunucuları o zaman da söylemiştik. Bu şartlar altında ilan edilen OHAL, Türkiye insanlarına  kötülükten başka bir şey getirmez demiştik. Gerçekten de öyle oldu. Anayasa ayaklar altına alındı. Var olan hukuk kırıntıları da yok edildi” dedi. 

 ‘KÜRT VE KADINSANIZ ZÜLÜM 3 KATINA ÇIKIYOR’ 

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise, yaptığı konuşmasında Kürtçenin üzerindeki baskılara değinerek, herkesin Kürtçe öğrenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu ülkede Kürt olmaktan kaynaklı herkesin iki defa zülme maruz kaldığını belirten Güven, “Bir de buna kadın olmamızı da eklerseniz zülüm 3 katına çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

‘ÖCALAN’IN PERSPEKTİFİNİ ÖNEMSİYORUZ’ 

Güven, işaret ettiği PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çok kültürlü demokratik yapıyı esas alarak bir model geliştirdiğini dile getirdi.  Güven“Bu yüzden de biz Sayın Öcalan’ın bu konudaki perspektifini önemsiyoruz. Ortadoğu coğrafyasını en iyi bilen ve bu konuda çok önemli projeleri olan bir liderdir. Dolayısıyla onun için şu anda tecrit altında ve sesi kısılmaya çalışılıyor” diye konuştu. İşaret ettiği Barış Akademisyenlerin açlıkla terbiye edilmelerine rağmen mücadelelerinden vazgeçmediklerini söyleyen Güven, “Bu aslında egemenin zülmüne boyun eğmiyorum demektir. Sana itaat etmiyorum. Başkaldırıyorum demektir” dedi. 

‘İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ’ 

CHP İl Başkanı Gönül Özel de ilk kadın il başkanı olarak seçilmekten dolayı Diyarbakırlılar tarafından kendisine yöneltilen yoğun ilgiden çok memnun olduğunu belirterek, “Diyarbakır ve halkımız için her alanda işbirliği içinde olacağız” dedi. 

Yorumlar