24 Ağustos 2020

Rûdaw

Haber Merkezi – Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan Avukat Ebru Timtik’in durumunun kötüye gittiğini belirten HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’na çağrı bulundu. Gergerlioğlu, ”Ölüyor! Yeter artık! Ölsün mü istiyorsunuz?” diye sordu.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan avukat Ebru Timtik’in durumunun kötüye gittiği öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan Avukat Ebru Timtik’in son durumuna ilişkin sosyal medya hesabından Kürtçe ve Türkçe çağrıda bulundu.

Gergerlioğlu, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan Avukat Ebru Timtik’in sağlık durumunun kötüye gittiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

”Ölüyor! Yeter artık! Ölsün mü istiyorsunuz? @adalet_bakanlik Ebru Timtik için artık günler değil neredeyse saatleri sayıyoruz. Tıbbı tablosu çok kötü. Sıvıyı damla damla aliyor. Başını ve bedenini taşıyamıyor. Ağız yaraları nedeniyle konuşamıyor, yutkunamıyor. Karnı şişti.”

”Bu arkadaşlarımızı ölüme mahkum etmeyin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Yargıtay’a çağrıda bulunarak, “Durumları tecritten daha kötü olan hastane koşullarında ağırlaşan, hayati tehlikeleri bulunan #EbruTimtik ve #AytaçÜnsal’ın taleplerini artık duyun. Bu arkadaşlarımızı ölüme mahkum etmeyin” dedi.

Meslek odalarından ve STK’lardan çağrı

Ankara Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, tutuklu avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için ortak basın açıklaması yapmıştı.

Timtik’in 233, Ünsal’ın 202 gündür açlık grevinde olduğu ve her dakikanın önemli olduğu belirtilen açıklamada, “Geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşamamaları için geçen her saniyenin önemi ortadadır. Nitekim Adli Tıp Kurumu da durumun ciddiyetini ortaya koymuş, cezaevinde kalmalarının yaşamsal açıdan risk oluşturduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Bu tıbbi gerçekliğe rağmen adli merciler tarafından insan hakları hiçe sayılarak tahliyeleri gerçekleştirilmemiştir” denildi.

 “Kaldıkları hastane pandemi hastanesi”

İki avukatın Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı ancak bu hastanenin pandemi hastanesi olduğu belirtilen açıklamada, “Açlık grevinin bu aşamasında kişilerin bağışıklık sistemlerinin çöktüğü göz önüne alındığında bu kararın Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın sağlığına zarar verebilme riski son derece yüksektir. Yine avukatların başvurularındaki bilgilere göre 24 saat ışığı açık tutulan bir ortamda, temizlik için gerekli olanaklardan yoksun, havalandırma koşulları sınırlı bir ortamda tutuldukları anlaşılmaktadır. Bu durum zaten diken üstünde olan durumu daha riskli hale getirmektedir” denildi.

Hastane ortamının cezaevi ortamından daha kötü olduğuna vurgu yapılan açıklamada, açlık grevine karşı zorla müdahale iddialarına tepki gösterildi:

“İlgili hastanelerde Avukat Ebru Timtik ve Avukat Aytaç Ünsal’ın hekimlerini ve onlar ile ilgilenen sağlık emekçilerini bir kez daha Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul görüşleri çerçevesinde tutum almaya, Adalet Bakanlığı’nı ise sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Adil yargılanma hakkı da sağlık hakkı kadar hayati bir hak olup, bu hakkın önünde durmak yerine yetkilileri kulak vermeye ve cevap olmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK’nın 314/1 maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için 5 Nisan Avukatlar Günü’nde eylemlerini ölüm orucuna çevirdi.

Yorumlar