21 Şubat 2022

Nupel

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 21 şubat gününün resmi olarak “Anadil Günü” olarak ilan edilmesi ve bu günde ilgili devlet ve özel kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle iş birliğiyle içinde anadilin önemi ve yaşatılmasının gereklilikleri üzerine dikkati artırmaya yönelik etkinlikler düzenlemesi için kanun teklifi verdi.

Teklif şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

21 Şubat Tarihinin Anadil Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

GEREKÇE

Anadili kişinin dünyayla ilk iletişim kurma sürecinde edinip öğrenmeye başladığı ve dolayısıyla kişiliğinin, kimliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz bir parçası niteliğini taşıyan dildir.

Dil, bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şeyi ifade eder. Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır da. Her insan için anadilinin ayrı bir önemi ve yeri vardır. Anadili kişinin dünyayla ilk iletişim kurma sürecinde edinip öğrenmeye başladığı ve dolayısıyla kişiliğinin, kimliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz bir parçası niteliğini taşıyan dildir. İkinci dil öğrenmediğimizde bir eksiklik yaşayabiliriz ama anadilimizi yitirdiğimizde benliğimizin ve kimliğimizin, duygusal ve zihinsel bütünlüğümüzün çok önemli bir tamamlayıcısından mahrum kalırız.

Dünyada 6000 kadar dil olmasına karşın bu dillerin tümü 200 ülkede konuşulmaktadır.

Dünyada 6000 kadar dil olmasına karşın bu dillerin tümü 200 ülkede konuşulmaktadır. Bu da, dünyanın tek dilli değil, çokdilli olduğunu gösterir. Bazı ülkelerde yüzlerce dil konuşulmaktadır. Örneğin Papua Yeni Gine’de 850, Nijerya’da 427, Kamerun’da 270, Zaire’de 210, Solomon Adaları’nda 66, Avustralya’da 250, Hindistan’da 380, Endonezya’da 670 farklı dil konuşulmaktadır. Bütün dillerin % 70’den fazlası 20 ulus devlette konuşulmaktadır. Bu farklı, zengin ve doğal gerçekliğe karşın tek dilli dünyayı savunanlar, daha çok tek dilin konuşulduğu uluslara mensupturlar ve zamanı geldiğinde herkesin kullanacağı dilin, kendilerinin dili olacağına inanmaktadırlar.

Türkiye’de konuşulan dilleri dünya dilleri üzerine kapsamlı çalışmalara yer veren ethnologue.com‘un Türkiye raporuna göre Türkiye’de Türkçe ile birlikte 36 dil konuşuluyor.

İnsanların anadillerini kullanmaları onların annelerinden emdikleri süt kadar helal ve haklarıdır.

Anadil çok önemli bir kavramdır hatta şu söylem çok önemlidir. İnsanların anadillerini kullanmaları onların annelerinden emdikleri süt kadar helal ve haklarıdır. Ben nasıl bir Türk olarak anadilimi özgürce kullanıyorsam, coğrafyamızda yaşayan herkes de aynı özgürlükle kendi anadilini konuşmalı, kurumlarda kullanmalı ve nesillerine sağlıklı şekilde aktarabilmelidir.

Yukarıda belirttiğim sebepler çerçevesinde ’21 Şubat gününün Anadil Günü’ olması ve öncelikle okullarda sonrasında da bütün kurumlarda günün anlam ve önemine binaen çalışmalar yürütülmesi için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu teklif ile her sene 21 Şubat tarihinin “Anadil Günü” olarak kutlanması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

21 ŞUBAT GÜNÜNÜN ANADİL GÜNÜ İLAN EDİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Her yılın 21 Şubat günü ” Anadil Günü” dür. 21 Şubat gününü içine alan hafta boyunca ilgili devlet ve özel kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle iş birliğiyle içinde anadilin önemi ve yaşatılmasının gereklilikleri üzerine dikkati artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar