18 Şubat 2022

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu muhtarların sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor. Gergerlioğlu muhtarlar için verdiği kanun teklifinde muhtarlıklara bırakılan tebligatlar nedeni ile muhtarların işlerini yapamadıklarına dikkat çekti.

Gergerlioğlu Kocaeli’de ziyaret ettiği muhtarlardan sıklıkla duyduğu şikâyetin, evde bulunmayan yurttaşların evraklarının muhtarlıklara bırakılması olduğunu belirtti.

Muhtarların asıl işlerini yapabilmeleri ve bununla beraber büyük bir israfın da önüne geçilmesi adına tebligatların E-Devlet üzerinden yapılması için kanun teklifi verildi.

İşte Tebligat Kanununda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

GEREKÇE

Kentlerdeki en küçük yönetsel birim mahallelerdir. Mahalle muhtarlarının yöneticisi olduğu mahallelerin geçmişi asırlar öncesine dayanmaktadır. 1829 yılından sonra mahalle yöneticileri Osmanlı’da muhtar ismini almışlardır. Muhtarlık 1913 yılında hukuki dayanağını kaybetse de Cumhuriyet Dönemi’nde de varlığını sürdürmüştür. Belediye Kanunu ile belediyelerin bütün ülkede kurulmasıyla kaldırılan mahalle muhtarlıkları 1944 yılında yeniden kurulmuştur. İlerleyen yıllarda mahalle muhtarlıkları hakkında çok sayıda kanuni düzenleme yapılmış ve bugünkü yapısına kavuşmuşmuş olsa da muhtarlıklar ile ilgili tartışmalar bitmemiştir.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre “Türkiye genelinde 2 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 50 bin 278 mahalle ve köy muhtarı görev yapmaktadır. 2022 yılında Türkiye’de 50 binden fazla muhtar bulunmaktadır.”

Muhtarlar özverili çalışmaları ile görev yaptıkları bölgelere değer katmaktadır. Her sene muhtarlarımızın özellikle yerellerinde sosyal sorumluluk anlamında yapılan çalışmalara öncü olmaları ülke için büyük bir katma değerdir. Muhtar Arapça ’da seçilmiş kişi demektir. Muhtarlarımızın daha fazla iş yapabilmesi için onların üzerinden görece angarya olan işleri almamız gerekmektedir.

Kocaeli’nde ziyaret ettiğim muhtarlardan duyduğum en büyük şikâyet evde bulunmayan yurttaşların evraklarının muhtarlıklara bırakılmasıydı. Muhtarlar günde onlarca tebligat aldıklarını belirtmekte. PTT Kargo gibi çalıştıklarını belirtmekteler. Bu durum muhtarlarımızı özellikle ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde asıl yapılması gereken işlerini yapmalarına engel olmaktadır. Muhtarlarımız evrak takipleri sebebiyle işlerini yapamamaktadırlar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin açıkladığı rakamlara bakıldığında E-Devlet kullanımı Türkiye genelinde oldukça yaygınlaşmıştır. Bu sebeple bu tebligatların E-Devlet üzerinden yapılması hem muhtarlarımızı rahatlatacak hem de büyük bir israfın da önüne geçecektir. Bu sayede sadece muhtarlar değil yurttaşlar da kendileri için angarya olarak tabir edilebilecek bir iş yükünden kurtulmuş olacaklardır.

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 1 – Bu kanun maddesi ile yurttaşlara E- Devlet kapısı üzerinden de tebligat yapılarak muhtarların üzerindeki iş yükü azaltılmak istenmiştir.

MADDE 2 – Yürürlük maddesidir.

MADDE 3 – Yürütme maddesidir.

TEBLİGAT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebligat e-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Bu durumda yapılan tebligat elektronik tebligatın yerine geçer ve gerçek kişiler e-devlet kapısında kayıtlı iletişim bilgileri vasıtasıyla bilgilendirilir. E- Devlet kapısı üzerinden de tebligatın yapılamaması hâlinde tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Yorumlar