10 Ocak 2022

Mezopotamya

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işkence iddialarıyla ilgili verdiği önergenin iade edilmesine,“Vatandaş ‘makata cop sokma’ ifadesini başka nasıl anlatabilir?” diyerek tepki gösterdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun işkence iddialarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği soru önergesi, “Oğlumun arkadaşının makatına silahı sokmuşlar” ifadesi nedeniyle iade edildi. Meclis İç Tüzüğü’nün 67’nci maddesinde yer alan “kaba ve yaralayıcı” sözler gerekçesiyle iade edilen önerge üzerinden Meclis Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla açıklama yayınlandı. Şentop, önergenin işkence iddialarından dolayı değil, yer alan ifadelerden kaynaklı iade edildiği açıklamasında bulundu. Açıklamada, Gergerlioğlu hakkında, “Meclis Başkanlığı’nın işkenceyi örtbas ettiği” sözleri nedeniyle hukuki girişimde bulunulacağı belirtildi.  

ANLATIMDAKİ İFADELER 

Gergerlioğlu tarafından Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik “çıplak arama” yapıldığı iddialarına dair bakanlıklara verilen önerge, “çıplak arama”, 6-7 Eylül Pogromu’na dair önerge “pogrom”, Zabit Kişi’ye MİT tarafından yapılan işkencede, “makata cop sokma”, Ankara Emniyetinde Dışişleri Personeline işkence iddialarında “makata cop sokma”, son olarak da  Mehmet Volkan Esbalat’ın “arkadaşının makatına silah sokma” ifadesi, İç Tüzük 67’nci maddeyle gerekçelendirilerek, “kaba ve yaralayıcı” bulundu. 

İADE EDİLEN ÖNERGE SAYILARI 

“İşkence” ibaresi gerekçesiyle önergelerin iade edilmediğini savunan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin 27 Ekim 2021 tarihli komisyon görüşmelerinde, sadece 27’nci dönemde 54 bin 864 yazılı soru önergenin bin 14’ünün, 5 bin 52 Meclis Araştırması önergesinin ise 127’sinin iade edildiği bilgisini paylaştı.  Meclis Başkanvekili Sadi Bilgiç ise 7 Aralık 2021 tarihinde Genel Kurul’da şu bilgileri paylaştı: “27’nci Dönemde 56 bin 891 toplam yazılı soru önergesi gelmiştir, iade edilen soru önergesi sayısı bin 81’dir, 54 bin 777 tanesi işleme alınmıştır. Bunların 6 bin 945’i süresi içerisinde, 28 bin 456 tanesi de süresi geçtikten sonra cevaplandırılmış, 18 bin 891 soru önergesi henüz cevaplanmamıştır.” 

GERGERLİOĞLU: SUÇ BASTIRMA 

Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Gergerlioğlu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un açıklamalarını, “suç bastırma” olarak yorumladı. “Makata cop sokma”, “çıplak arama” ile yapılan işkencelere dair ibarelerden kaynaklı önergelerinin İç Tüzük 67’nci madde gerekçesiyle iade edildiğine dikkati çeken Gergerlioğlu, “Bu işkencenin ne olduğu ve nasıl tanımlayacağını bırakın da işkenceye uğrayan yapsın. İşkenceye uğrayan kendisine nasıl acı verici muamele yapıldığını anlatmaya çalışıyor. İnsanların çekinerek, utanarak anlattığı olaylar bunlar. İnsanlar kolay kolay anlatamıyor zaten bunları anlattıklarında bizde soruyoruz. ‘Bu muamele var mı yok mu?’ diye soruyoruz. ‘Makata cop sokma’ işkencesinin en başta Meclis Başkanı tarafından araştırılması gerekir. İlgili bakanlığa iddiayı hemen sevk etmeli, çünkü bu tür işkenceler insanlık suçudur. Bu iktidar ‘işkenceye sıfır tolerans’ diyor, bizde işkence vakalarını soruyoruz. Yok efendim ‘işkence’ ibaresi yüzünden iade etmemiş. ‘Benim makatıma cop sokuldu’ demek, kimseye hakaret, küfür ifadesi içermez, vatandaş kendisine yapılanı anlatıyor. Bunu gerekçe olarak sunması bile hatadır. Birde biz bu ifadeleri kullanmıyoruz, vatandaşın kendisi anlatıyor” dedi. 

NASIL ANLATILIR? 

Gergerlioğlu, “Kaba ve yaralayıcı” ifadelerinin düzeltilmesinin ardından önergenin ilgili bakanlığa gönderileceği yönünde yapılan iadelere dair, “Şimdi sorarım size, vatandaş nasıl anlatsın. Hatta Meclis Başkanı’na da ‘vatandaş bunu nasıl anlatsın?’ diye sordum. Vatandaş ‘makata cop sokma’ ifadesini başka nasıl anlatabilir? Biz ona göre söyleyelim, değiştirsin. Kendilerine sorduk, cevap yok. Vatandaşa kibar şekilde ‘makata cop sokmayı’ anlat mı diyeyim, insan utanç duyuyor. Milletin hakkını, hukukunu korumakla yetkili görevliler bunlar. Milletvekiliyiz, milletin hakkını korumaya çalışıyoruz. Meclis Başkanı hepimizin üzerinde seçimle gelmiş, bunları koruyacağına söz vermiş. En üst düzeyde milletin hakkını korumakla görevli kişi ama bu kadar ağır bir ıstırap verici bir hadise, uyduruk gerekçelerle örtbas edilmeye, sumen altı edilmeye çalışılıyor. Geri gönderdi, bizde ona gönderdik, yazsın bakalım, vatandaş bunu nasıl ifade edecek? Nasıl daha kibarca anlatsın” diye konuştu. 

İŞKENCE VAKALARI ARTIYOR 

İç Tüzük, yasa ve Anayasa’nın millet için olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Milletin işine yaramıyorsa, milletin hakkını korumuyorsa ne yarar? İç Tüzük diyor? İç Tüzük millete yapılan işkenceyi engellemiyorsa, bunu değiştir. Kendi işine geldiği gibi yorumluyor. İşkenceyi örtbas etme suçu işleniyor. Bu milletin hakkını en çok korumakla görevli Meclis Başkanı, kalkıp millete işkence iddiasını araştırmamak için 40 takla atıyor. Bu kaçıncı vaka oldu. Bunlardan dolayı da kamu görevlileri her gün başka bir işkence yapıyor. Geçtiğimiz gün Mersin Emniyeti’nde adli suçtan dolayı gözaltına alınanlar darp edildi. Vatandaş polisin eline düştüğü zaman çok ağır muamele görüyor, demek ki birçok kişiye uygulanıyor. Birileri diyebiliyor, kimisi diyemiyor. Sonra uluslararası alanda diyorlar ki; bize işkence başvurusu gelmiyor. Tabi azalır, vatandaş işkence iddialarına dair başvuru yapıyor, kendisi suçlu çıkıyor. Vatandaş milletvekiline başvuruyor, işleme alınmıyor” ifadelerini kullandı. 

‘SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM’ 

Şentop’un hukuki işlem başlatacağı şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Gergerlioğlu, yurttaşların hakkını aramaya devam edeceği mesajını verdi. Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Bir de bize dava açacakmış. Ben bu kadar açık suç karşısında, buna suç demeyecek miyim? Suç, suçtur. Çıplak aramayı gündeme getirdiğim için vekilliğim elimden alındı. Ama döndüm, vaz mı geçtim, vazgeçmedim. Ellerinden geleni yapsınlar, söylemeye devam edeceğim. İşkenceyi de kötü muameleyi de çıplak aramayı da sonuna kadar söyleyeceğim. Hukuk ortaya çıkana, insan hakkı hakim gelene kadar söylemeye devam edeceğim.”

Yorumlar