29 Eylül 2022

Serbestiyet

Mağdurlar İçin Adalet Platformu, OHAL döneminde çıkartılan KHK‘lar ile işinden edilenlerin durumu hakkındaki raporu TBMM‘de açıkladı. Araştırmaya 25 bin “doğrudan/birincil mağdur”, 5 bin de “dolaylı/ikincil mağdur” katıldı. Raporu hazırlayan ve kendisi de KHK’lı bir sosyolog olan Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu: “Hukuksuzluklara KHK’lılar için değil, kendiniz için karşı çıkın.” Platformun başkanı, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Biz bu zulmü tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyuruyoruz. Yarın anayasa ve hukuk önünde hesabını da mutlaka soracağız.”

Mağdurlar İçin Adalet Platformu, OHAL döneminde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işinden edilenlerin durumu hakkındaki raporu TBMM‘de açıkladı. Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu’nun hazırladığı rapora 25 bin “doğrudan/birincil mağdur” 5 bin de “dolaylı/ikincil mağdur” katıldı.

“Hukuksuzluklara KHK’lılar için değil, kendiniz için karşı çıkın”

Erzurumluoğlu, raporu sunuşunda şunları söyledi:

“Artık ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyenler yüzde 50 daha yoksul. Daha az özgürler. Artık daha fazla işsizler. Enflasyon kontrol edilemiyor. Çünkü ehil insanlar, ya da hataları görünce müdahale edenler devre dışı bırakıldı.

“Kendini düşünen herkes, çocuklarını, torunlarını düşünen herkes bu hukuksuzluklara dur demek zorunda. Bu işi KHK’lılar için yapmayın; yaşadıklarını yaşadılar, kendiniz için yapın.”

“Yarın anayasa ve hukuk önünde hesabını da mutlaka soracağız”

Platform Başkanı HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK uygulamalarının Anayasayı ve hukuku çiğneyerek ‘insanlığa karşı bir soykırıma’ yol açtığını ifade etti ve “Biz bu zulmü tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyuruyoruz. Yarın anayasa ve hukuk önünde hesabını da mutlaka soracağız” dedi.

“KHK’lıların yüzde 74,6‘sı tıbbi/psikolojik destek alma ihtiyacı hissediyor”  

Rapordaki bulgulara göre KHK mağdurlarının;

  • Yüzde 32,5‘i işsiz,
  • Yüzde 61,5’i, mağduriyetleri sonrasında bulundukları evlerden, mahallelerden, şehirlerden göç etmek zorunda kaldı,
  • Yüzde 41,5’inin hiçbir sağlık güvencesi yok,
  • Yüzde 96,3’ünün gelirleri, mağduriyetleri öncesi ile karşılaştırıldığında azaldı,
  • Yüzde 83,6’sı mevcut gelirleri ile geçimini sağlayamıyor,
  • Yüzde 44,5’i sahip oldukları menkul veya gayrimenkulleri satmak zorunda kaldı,
  • Yüzde 74,6‘sı tıbbi/psikolojik destek alma ihtiyacı hissediyor,
  • Yüzde 91,2’si, fırsatları olsa yabancı bir ülkeye gitmek ve orada yaşamak istiyor.

Raporun tamamını incelemek için:

https://drive.google.com/file/d/1yeIRkUuvvwHtLLzFfwJcSVpEKcU-_WNi/view

Yorumlar