1 Mart 2024

Gergerlioğlu: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; özel okul öğretmenlerinin derdi çok fazla, çok derse giriyorlar, haklarını alamıyorlar, maaşlar düşük, güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyorlar ve mobbinge uğruyorlar. Neden bu duruma düşmüş durumdalar? Çünkü iktidarın atama yapmaması nedeniyle ucuz iş gücü olmuş durumdalar ve özel okullar çok düşük ücretlerle onları alıyor, on binlerce öğretmenimiz sürünüyor âdeta ama iktidarın umurunda değil.
    

Daha öncesinde de özel okul öğretmenleri defalarca sorunlarını gündeme getirdi, Meclise geldiler, gruplara geldiler, hâlen bir çözüm yok. Bunun nedeni nedir? Bakın, iktidarınızın bir uygulamasıdır çünkü öncesinde yasa vardı, “Özel okul öğretmenleri kamudakinden daha düşük ücret alamaz veyahut da ödemeleri geciktirildiği zaman gün başına yüzde 1 zamlı olarak maaşlarını alırlar.” şeklinde yasa vardı. 2007 yılında AK PARTİ iktidarı bu yasayı iptal etti ve patronların işine gelen uygulamalara imza attı ve bugünlere geldik, bu kadar sersefil duruma düşürdü öğretmenleri.
    

2019 yılında bu Mecliste olanlar hatırlar, Doğa Koleji öğretmenleri Meclise de gelmişlerdi. İsyan etmişlerdi çünkü çok kötü şartlarda çalışıyorlardı ve fakat bugün sorunları bitmiş değil arkadaşlar. Bu sorunları çözecek en önemli husus taban maaş hakkının tanınmasıdır, öğretmen arkadaşlarımız, sendikacı arkadaşlarımız bunu söylüyor. Taban maaş hakkı tanınarak bir konsensüs sağlanabilir. Belirli süreli iş sözleşmesi değil, güvenceli bir sözleşme sağlanmak durumundadır.
    

Pandemi sonrası sorunlar artmış hâldedir. Enflasyon çok artıyor, öğretmen ücretleri artmıyor, asgari ücretin bile altında kalıyorlar. Asgari ücret oranları kadar bile artmayan öğretmen maaşları var değerli arkadaşlar.
    

Bakın, bir başka husus daha söyleyeceğim: Özel okullarla ilgili 2014 yılında çıkan bir yasa var burada. Bakın, bu yasa çözüm süreci sırasında çıkmıştı, çok dilli özel okula izin veren bir yasaydı. Hangi yasa? Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun. 2 Mart 2014 tarihinde 6529 sayılı Kanun’un 11’inci maddesine eklenen cümlelerde çok dilli özel okul açılabileceği belirtiliyordu ancak öylesine bir absürtlük var ki, bu yasanın yönetmeliği yok. “Yönetmelik çıkarılacak.” dendi fakat herhangi bir yönetmelik çıkarılmadı.

Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl bir müteşebbis başvurdu ve bu müteşebbis Diyarbakır’da çok dilli -Kürtçe-Türkçe- bir okul açmak istedi fakat kendisine izin verilmedi çünkü bu yasanın yönetmeliği yok, sadece kurs yönetmeliği kendisine verildi ve bu yüzden açılamadı. İşte, özel okullardaki çok dillilikle ilgili yasaya bile uymayan bir iktidar var karşımızda, 2014’teki yasanın yönetmeliği yok.

Yine, bakın, KHK’yle kapatılan özel okullardaki 20 bin civarında öğretmenin çalışma izni iptal edilmişti. Ya, bu kadar hukuksuz, vicdansız bir karara imza attınız, sırf zor bela bir iş bulmuş, bir okulda okuyor, o okul kapatıldığı için senin diplomanı iptal ediyorum, çalışma izninin iptal ediyorum; beraat bile alsa çalıştırmıyor öğretmeni. Bu kadar zalimce ve vicdansızca bir uygulama yıllardır sürdürülüyor.

Yıllarca okumuş, emek sarf etmiş, bir diploma almış ve sonunda bu diplomasını kullanamıyor sırf çalıştığı okul bir şekilde kapatıldığı için öğretmenlik hakkı elinden alınıyor. Bu zulme ve diğer özel okul öğretmenlerinin sömürüsüne son verilsin.”

Yorumlar