2008-04-13 00:00:00

ADİL YARGIYA GÜVEN  SARSILIRSA  HUKUK  DEVLETİ YOK OLUR

Ekvador'da hırsızlık yapmak ve bir esnafı öldürmekle suçlanan 2 kişinin, öfkeli kalabalık tarafından yakılarak  öldürüldüğü    basına  yansıyan  haberlerden  anlaşılmaktadır.
Bu  tüyler  ürpertici,  insanlık  dışı   cezalandırma  yöntemi ülkemizden  çok   uzak  yerlerde de olsa bizi,   hatta  tüm  insanlığı  yakından ilgilendirmektedir. Önceden de hukuk  sisteminin  iyi  işletilmediği  bazı  yerlerde bu  tür  kitle  cezalandırmalarına  rastlanılmıştı. Hukuk  devleti olmanın  olmazsa  olmazı,  ülkede  suçluların  güvenlik  kuvvetleri tarafından yakalanması ve bağımsız  yargı  tarafından  cezalandırılmasıdır. Bu  olmadığı  takdirde,  kamu  vicdanı rahatsız olur. Hukuk  devletine  olan güven sarsılır. Başıboşluk ve keyfilik  egemen  olur.
Ülkemizde de  yargı  alanında  son  zamanlarda  önemli  tartışmalar  yaşanmakta olup, vatandaşların  tümünü  ilgilendiren  önemli hususlarda  adaletli  karar verilmediği  gerekçesiyle somut hukuki  delillerle  itirazlar yapılmaktadır. Hukuki  temel mesnetlerden yoksun  güncel, siyasal mülahazalarla dolu iddianameler, geçmişte yapılan darbeleri öven başsavcılar,  “aldığım  kararda  devletimin  ideolojisine  zarar  gelmesin”  diye düşünen  hakimlerin  çokluğunun   ciddi anketlerle ortaya çıkması,   adil  yargı konusundaki  şüpheleri  arttırmaktadır.
Adil  yargılanma konusunda  güvenin  sarsılması  kabul  edilebilecek  bir hal  değildir. Bu durum, bir hukuk  devletinin  varlığını  koruyamadığı  bir  yapıya  dönüşmesi  demektir. Yargıya itimat bitince, Ekvador’daki  olaylar dünyanın her yerinde olabilir. Karmaşa  ve  anarşi başlar. Hukuk  devletinin  görevi  kamu  vicdanının  sarsılmamasıdır. Hukuk devleti adaletin kitleler eliyle acımasızca dağıtımının  yolunu  kapatamayacaksa, neye  yarayacaktır?
Bir  hukuk  devletinin  korunması  konusunda  anayasal  hukuk sistemini değiştirecek  bir darbenin  önlenmesi, çok  büyük önem  arz  eder. Filipin mahkemesi   2003 yılında Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'yu devirmek amacıyla darbe girişimini yönetmek suçundan yargılanan    9 subaydan ikisini 30 yıl, geri kalan
sanıkları ise 12'şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Hukukun  üstünlüğüne  inanıyorsak; ilk  olarak, siyaset alanını  yok  ederek  hukuksuzluk  ortamı  oluşturacak, ülkeyi  belirsizliğe sürükleyecek eylemlerde bulunan 2003   ve  2004 yılındaki  darbe girişimcileri yargılanmalı ve hukuk devletine olan inancımız tazelenmelidir. Sadece bununla kalmamalı, adil yargılanmanın ihlal edildiği iddia edilen ve kamu vicdanını  sızlatan her konuda toplumu rahatlatacak girişimlerde bulunulmalıdır.

MAZLUMDER Genel Başkanı
Ömer Faruk GERGERLİOĞLU

Yorumlar