2010-08-26 00:00:00

CHP lideri Kılıçdaroğlu Van'da ve Batman'da yaptığı mitinglrde halka “şimdiye kadar doğuya gelmedik hata bizde gelmeyince ne istediğinizi ne bilelim” mealinde sözler söyledi. Van ve Batman'da Çok az kalabalıklara hitap ettiği mitinglerinde özeleştiri yaptığı hususlarda yenilik yapsa CHP doğudan oy alabilecek mi? CHP doğudaki “yok”luğunu “var”lığa çevirebilecek mi?

CHP lideri ayrıca “türbanı biz özgür kılacağız” diyor. 411 milletvekilinin oyları ile kabul edilmiş bir yasayı koştura koştura Anayasa mahkemesine götürmüş bir CHP lider değişikliği ile dünden bugüne böyle bir değişiklik yaşar mı?

CHP doğuda niye geriledi? CHP yıllardır devletin yanlış uygulamaları sonucu bir sorun yumağı haline gelen doğu'da hakim olan güçten yana tavır alıp çözüm yolunda hiç bir şey yapmamayı tercih ettiği için bu hale düştü. Kılıçdaroğlu şimdi sanki kendisinden öncekiler ihmal etmiş, unutmuş görüntüsü vererek yeni bir hamle yapmaya çalışıyor. Sen yıllarca sorunları görmezden gel , topu taca at, halk senden umudunu kessin, doğuda oy oranların azalsın , oralara gitmeye yüzün olmasın ondan sonra da “buraları ziyaret etmedik te ondan bu hale düştük” diyerek işi kurtardığını san. CHP Kürt sorunu konusunda devletin yaptığı yanlışlıkları itiraf etmeden doğuya gitmeyi düşünüyorsa turistik gezi yapmaktan öteye gitmeyeceğini bilmelidir. Gürsel Tekin Van'da önemli bir soru ile karşılaştı. Bir kahvehanede sıradan bir insanın “Ergenekon'un avukatlığını yapmak CHP'ye mi düştü” yönündeki sorusu karşısında eğer bir CHP 'Lİ kem küm etmekten ileri gidemiyorsa fail'i meçhuller konusunda hiç bir şey söylemeden doğu illerini dolaşmak istiyorsa CHP' liler daha çok hüsran yaşar Artık oldukça politize olmuş bir toplumuz. Doğu halkı ise yaşadığı sorunlar yüzünden daha politize ve siyasi hafızası güçlü bir topluluktur. Kılıçdaroğlu batıda hükümet Kürt açılımı başlatttı o yüzden terör arttı diyor merlez milliyetçi oylara talip oluyor doğuda ise bir maniniz yoksa size bir daha geleceğiz diyerek akşam gezmesi formatında sorunlara fiili müdahalede bulunmadan gönül alma turlarına devam ediyor. Kılıçdaroğlu yurdun dört bir tarafını dolaşarak sorunları halledebileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Gezmekle sorunlar çözülseydi biri bunu çok daha iyi yapardı. Evliya Çelebi de iyi gezici idi!…

Kılıçdaroğlu farklı her kesimden insanın yönetime daha iyi katılımını müdahiliğini sağlayan anayasa değişikliği konusunda hayır cephesinin bayraktarlığını yaptığı müddetçe kiminle barışacak? Kürt halkı ile mi, dindarlar ile mi, statükonun dayağını yemiş kesimlerle mi?

CHP' liler antidemokratik davranışları nedeniyle eleştiri aldığı AB grup başkanlığına haber yollarken de, Der spiegel dergisine demeç verirken de statükodan yana taraf olduğunu söylüyor. CHP Genel Başkanı Alman “Der Spiegel” dergisine verdiği demeçte, “Başbakanımızın çıkışları sorun oluşturuyor. Biz modern bir ülkeyiz, yasalarımız ve etnik prensiplerimiz de batılıdır. Hükümet bu mirası yok etmek üzere. Partnerlerimizi ürkütüyor. Hükümet, devleti eline geçirmeye başladı” diyor.

CHP içeride türbanı biz özgür kılarız diyor dışarıda işse “islamlaşmaya karşı garanti biziz o yüzden bizim devlet yanlısı politikalarımızı fazla eleştirmeyin” demeye çalışıyor. CHP dışarıda batılıların ağzına bir parmak bal çalmaya çalışıyo, içeride ise Kürtlerin ve dindarların da ağzına bir parmak bal çalarak durumu kurtarmaya çalışırım diye düşünüyor.

CHP halkı hala saf köylü mü sanıyor? Halkı çocuk mu sanıyor? CHP cephesinde yeni bir şey yok. Halka yine tepeden bakma ve kandırma taktikleri. Kılıçdaroğlu bu siyasetin kar etmeyeceğini siyasettte en önemli olanın samimiyet olduğunu bilmelidir.